Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO-kongressen

- Ikke tull med EØS-avtalen!

Men LO-leder Gerd Kristiansen krever at handlingsrommet i avtalen brukes aktivt.

ADVARTE: Avtroppende LO-leder Gerd Kristiansen advarte kongressen mot å vrake EØS-avtalen og sette norske arbeidsplasser i spill. Foto:  Jacquees Hvistendahl / Dagbladet
ADVARTE: Avtroppende LO-leder Gerd Kristiansen advarte kongressen mot å vrake EØS-avtalen og sette norske arbeidsplasser i spill. Foto:  Jacquees Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avtroppende LO-leder Gerd Kristiansen advarte i sin åpningstale LO-kongressen mot å sette arbeidsplasser i spill ved å skrote EØS-avtalen. Flere forbund kommer til kongressen med vedtak om å si opp eller reforhandle EØS-avtalen.

- Det ligger mye makt i denne salen. Kjære venner, sånn skal det være. Men husk, med mye makt følger det også mye ansvar. Som når det gjelder EØS-avtalen, sa Kristiansen.

- Når våre medlemmers arbeidsplasser skal sikres, må de som skal investere vite hva rammevilkårene er om fem, ti år. Vi kan ikke tulle med dette! Felles regler or varer og innflytelse på reglene ikke minst, og tilgang til et av verdens største markeder uten trussel om handlingshindringer. Jeg skjønner ikke at man bare kan kimse av det, sa Kristiansen.

Hun sa at det felles arbeidsmarkedet i EØS har skapt problemer og utfordringer.

Ny EØS-politikk

- Men vår bevegelse har da aldri gitt opp og kastet kortene av den grunn, sa Kristiansen. Hun mente det er høyresida som er defensive og ikke vil tør bruke EØS-avtalen.

- Vi må bruke handlingsrommet, være kreative, offensive og aldri, aldri gi opp, sa Kristiansen.

Dette vil Ap-leder Jonas Gahr Støre få klar beskjed om når han kommer til Folkets Hus onsdag.

- Jeg forventer at han har med seg tanker om dette. Vi skal jo ikke bare ha ny regjering, men en ny politikk, også på dette området. Det er sånn vi jobber, ikke ved å legge ned våpenet og gi opp, sa Kristiansen.

Tordnet mot Erna og Siv

Talen var for øvrig en tordentale mot dagens Høyre/Frp-regjeringen, skattekuttene som ifølge LO-lederen har gitt de superrike 160 ganger mer i skattekutt enn folk flest, men ikke skapt nye arbeidsplasser. Hun hadde følgende budskap:

-Vi må bruke pengene på å skape jobber. Nå er det bare Hellas og Spania som gjør det dårligere enn oss. Vi har innspill om hvordan dette skal ordnes, det er bare å lese handlingsprogrammet vårt, og gjøre det som står der, sa Kristiansen.

- Bruk pengene rett

Hun mante regjeringen til å bruke penger på kvalifisering av de som står utenfor arbeidslivet, til kamp mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Første anledning er revidert nasjonalbudsjett som kommer torsdag.

- Dere har penger, bruk dem rett. Revidert nasjonalbudsjett kommer om noen dager. Husk Severin Suveren. Ingen skam å snu. Eller som jeg tenker av og til... grav deg ned i tide, sa Kristiansen