#LAGUTTABLI:

- Ikke tvangsreturner barn til krigsherjede områder

Den siste uka har sju afghanere blitt hentet fra Lofoten og satt på Trandum. Nå vil innbyggere ha gutta hjem igjen.

MARKERING I LOFOTEN: Innbyggere fra flere steder i Lofoten møtte opp for å protestere mot norsk asylpolitikk - og for å prøve og få de sju afghanerne som nå er sendt til Trandum tilbake. Foto: Peder Pedersen
MARKERING I LOFOTEN: Innbyggere fra flere steder i Lofoten møtte opp for å protestere mot norsk asylpolitikk - og for å prøve og få de sju afghanerne som nå er sendt til Trandum tilbake. Foto: Peder PedersenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
#FÅGUTTAHJEM: Innbyggerne møtte opp for å få vennene sine hjem i Lofoten i går. Foto: Atle Jensen 
#FÅGUTTAHJEM: Innbyggerne møtte opp for å få vennene sine hjem i Lofoten i går. Foto: Atle Jensen  Vis mer

Natt til tirsdag i forrige uke ble 73 afghanere pågrepet i en storstilt politiaksjon over hele Norge. Fire av dem ble hentet fra Stamsund i Lofoten. Tirsdag ble tre andre afghanere hentet fra mottak i Svolvær. Nå er de på Trandum, i påvente av utsettelse.

- Verger, skole og vi her i lokalsamfunnet mener at guttene er mindreårige, og at de ikke skal sendes til Afghanistan. Omstridte alderstester sier de er over 18, men de er bare barn, sier Gyri Mentzoni, leder for Refugees Welcome to Vågan.

#laguttabli

SAVNER VENNENE SINE: Mustafa fortalte om hvor vanskelig det er å leve med krig og konflikt, men at han nå, i Nord-Norge, har startet å drømme. Foto: Atle Jensen
SAVNER VENNENE SINE: Mustafa fortalte om hvor vanskelig det er å leve med krig og konflikt, men at han nå, i Nord-Norge, har startet å drømme. Foto: Atle Jensen Vis mer

I går kveld var rundt 250 mennesker samlet i Svolvær i Lofoten. For å sørge sammen over de sju afghanerne som er tatt fra dem, men også i et håp om at de skal klare å få tilbake vennene sine igjen.

- Vi vet at gutta er på Trandum, men at de er blitt skilt fra hverandre og fratatt mobilen sin. Mange andre er redde for at det samme kan skje dem her oppe nå. Noen har også rømt, sier Mentzoni.

Livredde og i sjokk

Ifølge Mentzoni, visste ingen noe om at de sju afghanerne skulle bli hentet av politiet for å bli sendt til hjemlandet.

- Lærerne på den videregående skolen de gikk på, får først vite om det etter at elevene er sendt bort. De sju guttene som er hentet, er livredde og i sjokk. Det er også veldig mange som er her, sier Mentzoni.

I går holdt en av vennene til de sju en appell, 17 år gamle Mustafa. Den hadde tittelen «Drømmen». Den handler om en gutt som har opplevd krig og forfølgelse, men som akkurat har begynt å drømme, mellom snødekte fjell i Nord-Norge.

«Jeg vil opp. Høyt opp. Over menneskene over byene og fjellene og teltene og pilotene. Det er det jeg drømmer om. Om å fly et fly. Om å fly», avslutter Mustafa.

Ikke stolt lenger

Prosten Kristine Sandmæl holdt appell:

«Da jeg vokste opp var vi stolte av landet vårt. (..) I dag er jeg ikke lenger så stolt over å være norsk når jeg er i utlandet på møter hvor innvandring og immigrasjonspolitikk debatteres. Jeg må med skam melde, at Norge dessverre sikter mot, og delvis lykkes i å være best i klassen når det gjelde å ha en streng innvandringspolitikk», sier prosten og fortsetter:

«Norge skal ha Europas strengeste innvandringspolitikk. Også når det gjelder retur av afghanske asylsøkere er Norge best i klassen. 90 prosent blir returnert, mot 40 til 50 prosent i andre europeiske land.

Det er pinlig å være best i klassen! Det å ha verdens strengeste asylpolitikk er lite å trakte etter. Det er ikke greit å tvangsreturnere barn til krigsherjede områder. Det er ikke greit å stemple mennesker i nød som lykkejegere. Det er ikke greit å jobbe for at færrest mulig skal få en bit av den søte velferdskaka», sier prosten.