#LAGUTTABLI:

- Ikke tvangsreturner barn til krigsherjede områder

Den siste uka har sju afghanere blitt hentet fra Lofoten og satt på Trandum. Nå vil innbyggere ha gutta hjem igjen.

MARKERING I LOFOTEN: Innbyggere fra flere steder i Lofoten møtte opp for å protestere mot norsk asylpolitikk - og for å prøve og få de sju afghanerne som nå er sendt til Trandum tilbake. Foto: Peder Pedersen
MARKERING I LOFOTEN: Innbyggere fra flere steder i Lofoten møtte opp for å protestere mot norsk asylpolitikk - og for å prøve og få de sju afghanerne som nå er sendt til Trandum tilbake. Foto: Peder Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Natt til tirsdag i forrige uke ble 73 afghanere pågrepet i en storstilt politiaksjon over hele Norge. Fire av dem ble hentet fra Stamsund i Lofoten. Tirsdag ble tre andre afghanere hentet fra mottak i Svolvær. Nå er de på Trandum, i påvente av utsettelse.

- Verger, skole og vi her i lokalsamfunnet mener at guttene er mindreårige, og at de ikke skal sendes til Afghanistan. Omstridte alderstester sier de er over 18, men de er bare barn, sier Gyri Mentzoni, leder for Refugees Welcome to Vågan.

#laguttabli

I går kveld var rundt 250 mennesker samlet i Svolvær i Lofoten. For å sørge sammen over de sju afghanerne som er tatt fra dem, men også i et håp om at de skal klare å få tilbake vennene sine igjen.

- Vi vet at gutta er på Trandum, men at de er blitt skilt fra hverandre og fratatt mobilen sin. Mange andre er redde for at det samme kan skje dem her oppe nå. Noen har også rømt, sier Mentzoni.

Livredde og i sjokk

Ifølge Mentzoni, visste ingen noe om at de sju afghanerne skulle bli hentet av politiet for å bli sendt til hjemlandet.

- Lærerne på den videregående skolen de gikk på, får først vite om det etter at elevene er sendt bort. De sju guttene som er hentet, er livredde og i sjokk. Det er også veldig mange som er her, sier Mentzoni.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer