Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke unaturlig om Mona hadde arvet noe

Høiness-advokat Mette Yvonne Larsen trodde ikke det hun hørte fra motparten. Dom i arvestriden 10. september.

 I HVERT SITT HJØRNE:  Advokatene Mette Yvonne Larsen og Fred A. Gade startet skiftetvisten rundt testamentet til Mona Høiness (midten) med vennskapelige håndtrykk mandag morgen.  Fram mot prosedyren i dag har tonen blitt skarpere. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/ DAGBLADET.
I HVERT SITT HJØRNE: Advokatene Mette Yvonne Larsen og Fred A. Gade startet skiftetvisten rundt testamentet til Mona Høiness (midten) med vennskapelige håndtrykk mandag morgen. Fram mot prosedyren i dag har tonen blitt skarpere. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/ DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (Dagbladet): Mandag 10. september faller dommen i testamentstriden om 100-millioners arven etter det barnløse ekteparet Per og Synnøve Alver Urdahl.

Advokatene til enearving Mona Høiness og de åtte sakøkerne i Urdahl-slekta hamret løs på troverdigheten til flere av legene, vitnene og flere av de som gjør krav på arven da den fem dager lange skiftetvisten for byfogden i Oslo ble avsluttet med prosedyre fredag.

Mona Høiness var syk under rettsbehandlingen torsdag, og møtte heller ikke i dag.

Slektningenes advokat Fred A. Gade og  Mette Yvonne Larsen, som representerer advokatkollega og arving Mona Høiness var enige om at retten i løpet av uka hadde fått to motstridende og sprikende versjoner.

Gade: - Svært forvirret De var også enige om at enkefru Urdahls mentale tilstand og arving Mona Høiness rolle da det omstridte testamentet ble skrevet 20. februar 2007 er sentrale tema for dommer Tove Merete Voldbæk.

- Ut fra de medisinske  opplysningene som er lagt fram, er det sannsynlig  at Synnøve Alver Urdahl var svært forvirret da testamentet ble satt opp. Og Mona Høiness har styrt og påvirket Synnøve.

- Måten Mona Høiness hindret slektningene i å besøke Synnøve på sykehjemmet, viser hvor langt hun var villig til å gå. Dette er påvirkning god nok sammen med fru Urdahls helsetilstand til at testamentet må kjennes ugyldig, framholdt Gade i sin prosedyre.

- Noe til Mona Overraskende for motparten ga saksøkernes prosessfullmektig en liten åpning for at Mona Høiness ikke skal skyves helt ut i mørket.

- Vi sier ikke at det hadde vært unaturlig om Mona arvet noe. Men det er unaturlig at hun skulle arve alt, sa Gade i sin prosedyre.

Og det hadde Mette Yvonne Larsen bitt seg merke i da hun skulle forsvare arven til sin klient.

- Trodde ikke mine egne ører - Jeg trodde nesten ikke mine egne ører da jeg hørte motparten si at Mona Høiness hadde fortjent noe av arven. Med barnløse er det slik at de kan gi pengene sine til hvem de vil, kommenterte Larsen og grep blant annet fatt i troverdigheten til et av saksøkernes nøkkelvitner, sorenskriver Stein Huseby.

Han har lagt fram skriftlig vitnemål på at Synnøve Alver Urdahl var helt utafor bare noen få måneder får testamentet ble skrevet.

- Bevisverdien av Stein Husebys utsagn er er temmelig liten. Det henger ikke på greip at du har et «nært» forhold til en person du ikke har møtt på fire år og som du ikke vet hvor ferierer, hevdet Larsen, som avviste en hver mulighet for at byfogden kunne sette den juridiske diagnosen «høygradelig sjelelig svekket» på Synnøve Alver Urdahl.

Deltestamente i 1968 Hun kunne ikke gi noe svar på Gades spørsmål om hvorfor «en sylskarp jurist og ordensmann» som Per Urdahl ikke hadde  ordnet med testamentet for verdiene til ekteparet mens de fortsatt begge levde.

Per Urdahl døde i 2002 - 91 år gammel. Det omstridte testamentet ble skrevet i 2007, fire år for Synnøve døde og Mona Høiness ble enearving.

- Han skrev allerede i 1968 at alle antikvitetene skulle hjem til Sogn og bygdemuseet. Det var det han var interessert i, var advokat Larsens forklaring på hvorfor Per Urdahl ikke hadde «ordnet alt» mens han levde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media