- Ikke unnskyld tyranniet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingenting som er så forstemmende som når frie mennesker lager unnskyldninger for tyranniet.

Det er Kina-debatten det gjelder. Kjetil Krane skriver på Dagbladet.no: «Er det ikke da rimelig å mene at Kina - et samfunn preget av enorme problemer de siste hundre år.. nok bør få noen år på seg til å ta et «vestlig» sprang, hvis de ønsker det?»

Jo, det er det ingen tvil om. Så er spørsmålet hvem «de» er. Er det folket eller klikken rundt eliten i kommunistpartiet?

Forutsetningen for sprang, debatter og en naturlig utvikling i Kina, er fulle politiske og sivile rettigheter til alle og frie og hemmelige valg hvor folket selv kan velge sine ledere og erstatte dem om de så måtte ønske.

Så kan folket demonstrere sin tillit til kommunistene ved å velge dem. Tror Krane og andre med hånden på hjertet at det ville skjedd?

Hvordan kan vi tro at kommunistpartiet nyter noen tillit når det aldri er blitt målt? Hvordan kan vi tro at ledelsen nyter noen tillit når kineserne ikke kan være mot den? Hvordan kan man tro på totalitære ledere som forklarer hvorfor Kina ikke er rede for demokratiet?

Det er naturligvis ingenting i veien for at kinesere kan mestre demokrati, akkurat som alle andre. Akkurat som sine landsmenn i Taiwan. Akkurat som sin store og minst like kompliserte nabo, India. Akkurat som fattige Mali.

La det ikke være noen tvil. Kommunistpartiet i Kina sitter med makten fordi de vant en borgerkrig og slår ned alle tilløp til motstand eller opprør med makt. Selv vi som er unge kan aldri glemme 1989.

POLITI: Bildet over: Paramilitære politifolk trener for å kunne ivareta sikkerheten under OL. - La det ikke være noen tvil. Kommunistpartiet i Kina sitter med makten fordi de vant en borgerkrig og slår ned alle tilløp til motstand eller opprør med makt, skriver debattanten under. Foto: Reuters
POLITI: Bildet over: Paramilitære politifolk trener for å kunne ivareta sikkerheten under OL. - La det ikke være noen tvil. Kommunistpartiet i Kina sitter med makten fordi de vant en borgerkrig og slår ned alle tilløp til motstand eller opprør med makt, skriver debattanten under. Foto: Reuters Vis mer

Etter borgerkrigen fikk Kina et høyrediktatur i Taiwan og et venstrediktatur på fastlandet. Nå har Taiwan nok en gang opplevd et fredelig maktskifte etter en hard valgkamp. Det viser vei, også for folkerepublikken.

Det er ingen naturlov som sier at kommunistpartiet i Kina vil eller bør styre Kina de neste tyve årene. Det er ingen lov som sier at de vil styre Kina i de neste fem årene. Vi vet at alle styreformer som er overordnet folket før eller siden vil miste grepet, uansett hvor mange mennesker de er villige til å skyte. Det har vi sett igjen og igjen.

Kinas modernisering er et imponerende skue hvor enkelte paradokser avtegner seg. Det virker som om Kinas nåværende regime tror de kan høste noen frukter av modernisering og globalisering og la andre henge.

De vil at kineserne skal ta utdanning og reise, men kritisk tenkning og ytring er forbudt utover visse grenser.

Kina vil handle og være en verdensmakt uten ansvar for sine handlinger eller konsekvensene de fører med seg i andre land. Nylige eksempler på dette er våpenskipet de sendte til Zimbabwe og den beskyttende hånden de holder over folkemorderne i Sudan.

Når utlandet kritiserer Kina og retter søkelyset mot den lange og unødvendige listen av kinesiske overtredelser ute og inne, reagerer både myndigheter og mange kinesere med sinne.

Man kan forstå vanlige kinesere. De kan ikke søke eller nå informasjon fritt. Mediene er fulle av propaganda. Hvis man påstår noe annet, er man rett og slett ikke oppdatert.

Makthavere kan man ikke forvente annet av. Men at man i det frie Norge på nettsidene til en fri avis fritt og frivillig unnskylder et tyranni som helt unødig rammer mennesker i et annet land, alle andre enn en selv, er skrekkelig.