Ikke uten feil

Ford og Toyota trekker tilbake fem millioner biler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Motorbranner og problemer med servostyringen tvinger de to bilprodusentene til å trekke tilbake nærmere fem millioner pickups og firehjulstrekkere, melder AP. Tilbakekallingen vil koste selskapene millioner av dollar.

Ford tar tilbake 3,8 millioner eksemplarer av F-150 pickupen, Ford Expedition, Bronco og Lincoln navigator. Selskapet har i samarbeid med de nasjonale trafikksikkerhetsmyndighetene i USA etterforsket 1170 motorbranner, som har kostet minst tre mennesker livet.

- Vi fant ut at bremsevæske kan lekke gjennom deaktiviseringsbryteren til cruisekontrollen og inn til det elektriske systemet, som så begynner å ruste. Dette vil igjen føre til overoppheting og brann, sier Ford.

Eierne av de tilbakekalte bilene vil i løpet av kort tid bli varslet. Bilforhandlerene skal installere en sikring i systemet som vil forhindre nye tilløp til motorbranner.

- Vi har funnet en løsning på problemet, den beste løsningen, sier talskvinne Kristen Kinley.

Ikke tilstrekkelig mange

Tilbakekallingen blir årets andre for Ford. I januar trakk selskapet tilbake nesten 800 000 biler av frykt for motorbranner.

Ralph Nader, tidligere presidentkandidat og forkjemper for sikkerhet på veiene, hevder at tilbakekallingen er utilstrekkelig og at cruisekontrollen på ytterligere 16 millioner kjøretøy har samme feilen.

- Fords trege og stykkevise tilnærming til ansvaret deres forråder motoristenes sikkerhet, sier Nader til AP.

Toyota

Hos Toyota er det 4Runner SUVen, 4WD-trucken og T-100 pickupen som er rammet. Selskapet har trukket tilbake 978 000 kjøretøy med den begrunnelse at en stang som forbinder rattet med hjulene kan brekke, dersom rattet vris på mens bilen står stille.

Tilbakekallingen er basert på sju slike hendelser. Ingen skal ha blitt skadet som følge av denne feilen.

IKKE HELT TRYGGE? Fords F-150 og Toyotas 4Runner er blant kjøretøyene som blir trukket tilbake.