Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke uten grunn at han fikk sparken

Sier Kai Eide om Peter Galbraith, samtidig som han erkjenner omfattende juks i det afghanske valget.

SLÅR TILBAKE: Kai Eide. Foto: EPA/ALEXIS C. GLENN/POOL/Scanpix
SLÅR TILBAKE: Kai Eide. Foto: EPA/ALEXIS C. GLENN/POOL/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): FN-utsending Kai Eide har fått kraftig kritikk fra sin nå avgåtte kollega Peter Galbraith etter valget i Afghanistan.

Galbraith har blant annet beskyldt Eide for å ha tildekket valgjuks i Afghanistan 20. august i år, i et forsøk på å beskytte president Hamid Karzai.

I dag slo Eide tilbake på pressekonferanse i Kabul sammen med blant annet USA, Storbritannia og Frankrikes ambassadører til Afghanistan.

På pressekonferansen sa Eide blant annet at det var omfattende juks i valget.

? Det er sant at det var utstrakt valgfusk ved flere av stemmelokalene i sør og sørøst, men ikke bare der, sa Eide.

? Omfanget på fusket begynner nå å bli klart.

Uttalelsene ble sitert av nyhetsmedier verden rundt.

- Jeg har sagt dette hele tiden, egentlig, men jeg forstår at det oppfattes annerledes etter alt oppstyret, sier Eide til Dagbladet.

På pressekonferansen sa han at vil være umulig å si hvor mange falske stemmer det var før omtellingen er ferdig.

- Galbraith har sagt at 30 prosent av stemmene måtte forkastes. Det er det jeg har vært mest uenig med ham i. Det vet ikke han og det vet ikke jeg før omtellingen er ferdig, sier Eide til Dagbladet.


- Når kan dette være klart?

- Vi må få resultatene i løpet av neste uke. Dette skaper uro og en usikker situasjon som er veldig uheldig. I et land som er i konflikt er det ekstremt uheldig.

I den første opptellingen vant Karzai med 54 prosent av stemmene. Hvis omtellingen, som skal være klar i løpet av måneden, viser at han har under 50 prosent, må det avholdes omvalg.

Eide har startet forberedelsene i tilfelle det skulle bli en ny valgrunde.

- Vi har forberedt oss på det, vi må gjøre det. Men det vil kreve mye mer forberedelser, spesielt sikkerhetsmessig, men også ressursmessig. Min utfordring er å styre dette i riktig retning med utgangspunkt i landets konstitusjon, sier Eide.

Valget i Afghanistan har vært omstridt, og det gjennomføres omtelling i en rekke av valgkretsene. Resultatet er derfor ikke kjent ennå.

Det er blant annet meldt om store avvik mellom frammøte og oppgitte resultater, særlig i de turbulente sørlige og østlige provinsene, der president Hamid Karzai fikk mange stemmer.

Amerikanske Peter Galbraith ble fristilt fra sin stilling i slutten av september på grunn av striden med sin sjef Kai Eide over håndteringen av valgfuskanklagene.

Galbraith mener han fikk sparken fordi han snakket for høyt om valgfusket, og beskyldte Eide for å ha et for tett forhold til Afghanistans president Hamid Karzai.

Eide har tidligere sagt at han har fått direkte støtte fra Barack Obama, og at han er utsatt for en kampanje.

Eide har også fått bred støtte både innad i FN-ledelsen og av sentrale statsledere, mens Galbraith har måttet tåle kraftig kritikk for sitt opprør.

I dag fikk Eide ytterligere støtte med de ulike ambassadørene som stilte opp på pressekonferansen.

- De visste hva jeg ville si, og at de stilte opp viser at jeg har bred støtte. Det er ikke uten grunn at han fikk sparken, ikke jeg, sier han.

Lørdag avslørte for øvrig Dagens Næringsliv at Galbraith er involvert i et oljeprosjekt i Kurdistan, og at han er i en milliardkonflikt med Det norske oljeselskap (DNO).

Eide ønsker ikke å kommentere Galbraiths oljeprosjekt.

Dagbladet kommer med mer

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling