Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke uten min sønn

BERGEN (Dagbladet): Mens privatetterforsker Harald Olsen holdt vakt, leide moren Turid Karlsen Gelbul sin sønn om bord i en seilbåt som fraktet dem fra Tyrkia til sikkerheten i Hellas og seinere Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I begynnelsen av juni ble sønnen kidnappet av faren mens de var på ferie, og tatt med til Tyrkia.

Den dramatiske og nervepirrende flukten strakk seg over fem døgn i sommer.

Med Harald Olsen som regissør drev hun i fem dager et narrespill med sin fraseparerte mann for at hun skulle få muligheten til å få tilbake sin sønn.

Dro på ferie

Marerittet startet da eksmannen dro på ferie til Tyskland sammen med sønnen i begynnelsen av juni. Mannen og Turid hadde delt omsorg for barnet, og hun stolte på at de skulle komme tilbake som avtalt etter ferieturen.

To uker senere fikk Turid sjokkmeldingen: Eksmannen hadde bortført sønnen til Tyrkia, og nektet å ta han med tilbake til Norge.

- Han ville at jeg skulle selge alt vi eide i Norge og flytte etter med det andre barnet. Han ville vi skulle starte på nytt i Tyrkia, forteller Turid Karlsen Gelbul.

Kvinnen, som driver en butikk i Tromsø, turte ikke å avfeie sin tidligere mann. Hun forsøkte å kjøpe seg litt tid ved å si at hun skulle tenke gjennom forslaget. I desperasjonen oppsto etterhvert en snedig plan: I det tyrkiske miljøet i Tromsø og på eksmannens tidligere arbeidsplass plantet hun et rykte om at hun ville dra til Tyrkia for å diskutere framtiden med mannen.

I all hemmelighet kontaktet hun samtidig privatetterforsker Harald Olsen i Verdisikringsselskapet Crifo Oslo. Han har tidligere fått hjem fire barn som er blitt kidnappet av faren og tatt med til utlandet.

Vanskelig land

De sto overfor mange vanskelige valg og utfordringer. Tyrkia er ikke noe enkelt land å operere i for en privatetterforsker. Derfor ble det gjort grundige forberedelser. De gikk rettens vei for at Turid skulle få omsorgsretten alene til de to barna sine, slik at alt det juridiske var ordnet.

Harald Olsen brukte mye tid på å instruere Turid i den rolle hun skulle spille overfor sin eksmann i Tyrkia.

En kollega av Olsen fra Crifo gjorde research i Tyrkia i en uke før Harald Olsen og Turid Karlsen Gelbul dro ned hver for seg i midten av august.

I Tyrkia var Turids eksmann hyggelig mot henne, men samtidig var han veldig mistenksom og forsiktig overfor henne. For å forsikre seg mot at hun skulle stikke av med sønnen, tok han fra henne både pass, penger og flybillett.

Men det gjorde ham samtidig så trygg at han tillot å la henne dra på Hilton-hotellet i den tyrkiske byen Mersin for å bade med sønnen. På dette hotellet hadde han selv jobbet tidligere, og der lot han henne være alene med barnet.

Det var fellen Harald Olsen hadde planlagt. Han hadde tatt inn på dette hotellet, og spilte rollen som rik vestlige forretningsmann på ferie.

Spanet på henne

Mens Turid lå og solte seg og sønnen lekte i bassenget, fulgte Harald Olsen alle bevegelser fra sidelinjen. Han ville forsikre seg om at ingen av de ansatte på hotellet eller andre venner av eksmannen var satt til å passe på henne mens hun var der.

Da han var trygg på at ingen fulgte med henne, satte Harald Olsen seg i nærheten av henne ved bassengkanten og ga henne beskjeden hun gikk og ventet på.

- Kom hit igjen i morgen, da stikker vi, sa privatetterforskeren.

- Den kvelden var jeg så spent at jeg mistet helt matlysten, forteller Turid.

Også Harald Olsen var spent. Selv om han har god erfaring i slike saker, vet han hvor lite som skal til for at alt kan gå galt. Det er ikke lov å gjøre en eneste tabbe. Og å smugle to personer ut av Tyrkia er ingen enkel jobb.

For å gjøre det lettere for Turid å spille skuespill overfor mannen, fortalte Harald Olsen henne så lite som mulig. Hun ante ingen ting om hvordan de skulle komme seg ut av landet.

Harald Olsen hadde på forhånd antatt at eksmannen kom til å ta fra Turid passene. Derfor hadde han med seg nye norske pass til Turid og sønnen. Det store problemet var at passene manglet stempler. Uten stempler på at man har kommet inn i landet, kommer man heller ikke ut igjen.

Fryktet politiet

Dette fikk Harald Olsen god tid til å tenke på mens de flyktet mot friheten i bil tvers gjennom Tyrkia. 1200 kilometer kjørte de i et land der det florerer av politikontroller.

- Selv om det ville ta litt tid før mannen oppdaget hva som hadde skjedd, var jeg redd for at han hadde gått til politiet, sier Harald Olsen.

Pulsen steg derfor mange hakk i bilen da de kom til to politikontroller. Men politiet vinket bare bilen deres videre.

- Turid var spent som en felestreng i bilen. Hun satt anspent og klarte ikke sove, forteller Olsen.

Målet var en by på vestsiden av Tyrkia. Derfra skulle flukten gå videre med en 46 fot stor seilbåt - over til den greske øya Kos.

Harald Olsens store dilemma var fremdeles passene. Han måtte gjøre et vanskelig valg. Skulle han skjule de to i båten og smugle de ut uten gyldige papirer, eller skulle han forsøke å fikse passene? Olsen valgte det siste, og klarte på en finurlig måte å ordne det uten at tyrkiske myndigheter fattet mistanke om hva som var i ferd med å skje.

Feiret med et bad

Forrige lørdag formiddag kunne så endelig Turid og sønnen gå ombord i båten som skulle ta dem over til friheten. Spenningen var fremdeles stor. Hadde mannen nå kontaktet politiet? Var Kystvakten informert om dem? Et Kystvaktskip seilte opp mot båten deres mens de ennå var på tyrkisk side. Mannskapet kikket på dem i kikkert. Harald Olsen satt og solte seg på dekket, og prøvte å spille avslappet, vestlig turist. Kystvakten lot den flotte treskuta seile videre uten noen nærmere kontroll.

Da de endelig var i trygghet på gresk side hoppet Olsen i sjøen sammen med Turids sønn. Da gikk det an å feire at marerittet var over. Turid var fremdeles engstelig.

- Kan det ikke skje noe nå, spurte hun Harald Olsen.

- Nei, svarte han. Nå er det over!

Først da de hadde fortøyd i havna i Kos klarte tobarnsmoren fra Tromsø å slappe av. For første gang siden flukten startet mer enn ett døgn tidligere klarte hun å sove skikkelig. På dekket på båten sov hun som en stein.

Crifo har døgnberedskap og Harald Olsens kolleger i Norge ordnet samtidig flybilletter hjem via Tyskland.

- Gutten min var veldig glad da vi endelig kom til Norge. Da hadde han vært borte i to og en halv måned, forteller moren.

Tromsøkvinnen nyter nå noen feriedager i Bergen hos foreldrene sine, sammen med sine to barn på fire og halvannet år. Bitterheten overfor eksmannen er godt synlig. Men den overskygger på ingen måte gleden hennes over at sjarmøren på fire år er hjemme igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!