HETT BOLIGMARKEDET: Det meldes om et svært hett boligmarked mange steder i landet, og i storbyene skal det ikke være uvanlig med salgspriser en halv million over takst. Foto: ANITA ARNTZEN/DAGBLADET
HETT BOLIGMARKEDET: Det meldes om et svært hett boligmarked mange steder i landet, og i storbyene skal det ikke være uvanlig med salgspriser en halv million over takst. Foto: ANITA ARNTZEN/DAGBLADETVis mer

- Ikke uvanlig at boliger går 500.000 over takst

Det meldes om et svært hett boligmarked mange steder i landet, og i storbyene skal det ikke være uvanlig med salgspriser en halv million over takst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Det er fullt kok og høyt press på boligmarkedet, sier Bjørn Erik Øye i analyseselskapet Prognosesenteret til VG.

Professor Ola Honningdal Grytten ved Norges Handelshøyskole forteller at det ikke er uvanlig at boliger i storbyene går 500.000 over takst. Han betegner utviklingen som skremmende.

- Jo mer prisene stiger nå, jo mer mener jeg at markedet kommer ut av langsiktig likevekt. Og jo større er sjansen for at det en gang skal smelle, sier han.

Også sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities frykter at den kraftige prisoppgangen kan bråstoppe og bli avløst av et boligkrakk.

- Et prisfall på 20 prosent vil ikke være spesielt mye, gitt dagens prisnivå, mener han.

Statistisk sentralbyrå (SSB) tror imidlertid ikke på noe boligkrakk de nærmeste årene. Byrået forventer en betydelig prisoppgang både i år, neste år, og året etter det. (NTB)