Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke uvanlig at politiet bryter taushetsplikten

Jusekspert mener det er helt naturlig - i det godes tjeneste.

PÅ JOBB: Her er den domfelte polititjenestemannen på jobb i sitt politidistrikt. Han beholdt jobben - og ble senere forfremmet - selv om han hjalp en kjent kriminell med etterretningsinformasjon. Foto: Eidsvoll Ullensaker Blad
PÅ JOBB: Her er den domfelte polititjenestemannen på jobb i sitt politidistrikt. Han beholdt jobben - og ble senere forfremmet - selv om han hjalp en kjent kriminell med etterretningsinformasjon. Foto: Eidsvoll Ullensaker Blad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har i dag omtalt hvordan en polititjenestemann på Romerike ga politiinformasjon til en kjent kriminell, men likevel beholdt jobben. Senere ble han forfremmet.

Til Dagbladet sier politimannens nærmeste sjef at mannens stilling ikke er i fare.

- Brudd på taushetsplikten forekommer ikke så helt sjeldent i politiet. Den vanligste årsaken er at man ønsker å bidra til å beskytte personer som er i ferd med å bli involvert med kriminelle personer. De forekommer med jevne mellomrom, fra lensmenn og nedover i systemet, sier advokat Jens-Ove Hagen til Dagbladet.

- I det godes tjeneste Hagen hevder det er stor forskjell mellom politimannens sak og tilfeller hvor tjenestemenn har mistet jobben. Han bisto den aktuelle politimannen i straffesaken. Han er også landets fremste ekspert på arbeidsrett knyttet til polititjenestemenn.

- Retten la til grunn at politimannens brudd på taushetsplikten var aktverdig motivert, knyttet til voldtekten av en kvinne, sier Hagen.

- Det er hva vi kaller en feilvurdering i det godes tjeneste, sier han.

Kort vei til avskjed Han mener det er langt verre når det ikke ligger noe hederlig motiv til grunn.

- Det finnes jo eksempler på at årsaken til bruddet på taushetsplikten framstår som nærmest uforklarlig, eller i hvert fall ikke begrunnet i den gode saks tjeneste. Da sier det seg selv at reaksjonen blir strengere, både når det gjelder straffen og ved den etterfølgende personalsaken i etaten. Praksis viser at det da er kort vei til avskjed, og slik bør det også være, sier Hagen.

Kriminell kamerat Ifølge en tingrettsdom hentet en daværende politibetjent ved Romerike politidistrikt i 2007 ut etterretningsinformasjon fra politiregisteret Indicia på oppdrag fra en kjent kriminell (30).

I dommen fra 2008 betegnes 30-åringen som politimannens kamerat. 30-åringen er straffedømt en rekke ganger, blant annet i en av landets største svindelsaker og for et større ran.

Mannen har en rekke dommer etter dette skjedde, men var også før 2008 straffedømt og en kjent kriminell, noe som også framgår av dommen mot politimannen.

- Alvorlig brudd Politibetjenten (30) skaffet til veie informasjon fra strafferegisteret, personopplysninger og passbilde av en kjent finansmann i 40-åra.

«Brudd på politiets taushetsplikt er alvorlig. Særlig når siktede som her gir taushetsbelagte opplysninger til en han visste var kriminell, er forholdet skjerpende,» heter det i tingrettsdommen.

Politimannen tilsto og fikk 10.000 kroner i bot.

Vil renvaske seg Dokumentene den ransdømte kameraten fikk av politmannen skal senere ha blitt gitt videre til et voldtektsofferet «Heidi» (27). En finanskjendis i 40-åra soner nå en dom for å ha voldtatt henne i 2007. I 2008 anklaget hun i politiavhør også Christer Tromsdal for en voldtekt i 2008. Hun ønsket ikke å anmelde voldtekten.

Begge de to finansmennene bruker store ressurser og privatetterforskere for å renvaske seg. Tromsdal innrømmer overfor Dagbladet å ha fått tak kvinnens legejournal og telefondata på ulovlig vis.

- Vi har et strengt regelverk Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund kjenner ikke den aktuelle saken og ønsker derfor ikke å uttale seg spesifikt om denne.
 
- På generelt grunnlag vil jeg si vi har regelverk som gjelder alle statsansatte (Tjenestemannsloven) - og det er strenge regler. Vi ser også at reglene praktiseres strengere for politifolk enn andre yrkesgrupper, sier Johannessen.

- IKKE UVANLIG: Advokat Jens-Ove Hagen har bistått en rekke polititjenestemenn i retten. Han mener brudd på taushetsplikten ikke er uvanlig, men at det ofte skjer med hederlig motiv.
Foto Knut Falch / SCANPIX
- IKKE UVANLIG: Advokat Jens-Ove Hagen har bistått en rekke polititjenestemenn i retten. Han mener brudd på taushetsplikten ikke er uvanlig, men at det ofte skjer med hederlig motiv. Foto Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Og legger til:

- Politiet har et særlig ansvar, og derfor har vi et meget strengt regelverk. Og det skal vi også ha. 

Professor Henning Jakhelln ved Det juridiske fakultet var ikke ikke tilgjengelig for kommentar, men har tidligere skrevet en fagartikkel om polititjenestemenns risiko for å miste jobben. Les den her

- Ukjent for oss Avdelingsdirektør Arnt Inge Rolland i Politidirektoratets administrasjonsavdeling hevder seg helt ukjent med saken fra Romerike:

- På generelt grunnlag vil normalt grove og alvorlige brudd på tjenesteplikter medføre at polititjenestemannen blir avskjediget. Politidirektoratet kjenner ikke til den konkrete saken som er omtalt i dagens utgave av Dagbladet og heller ikke hvilken tjenestemessig reaksjon denne polititjenestemannen fikk fra arbeidsgiver. Imidlertid ble to tjenestemenn avskjediget fra Oslo politidistrikt i 2007 for brudd på tauhetsplikten. Brudd på taushetsplikten blir således uomtvistelig sett alvorlig på fra arbeidsgivers side, sier han.

STRENGT: Forbundsleder Arne Johannessen mener reglene praktiseres strengt  for politifolk - og at slik bør det også være. 
Foto: Hans  A Vedlog / Dagbladet
STRENGT: Forbundsleder Arne Johannessen mener reglene praktiseres strengt for politifolk - og at slik bør det også være. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media