Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke uvanlig at ungdom dreper

Folk i Kristiansand ventet at et monster sto bak drapene i Baneheia. I stedet ble to ungdommer siktet for ugjerningene. Verken i Norge eller verden for øvrig er det uvanlig at unge menn dreper barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbyggerne i Kristiansand reagerte med vantro da de fikk vite at to ungdommer var siktet for drapene. De forventet at drapsmannen var eldre. At han var pedofil, kjent av politiet fra før. At han ikke var i stand til å føle anger eller skam. De forventet et monster.

I stedet ble to ungdommer siktet. De får ulike karakteristikker. For noen var de hjelpsomme, vennlige, og gode kolleger. Andre oppfattet dem som umodne, skremmende og aggressive.

Likheter

- Barnedrap skjer heldigvis så sjelden i Norge at bakgrunnsmaterialet er for lite til å trekke konklusjoner fra. Men internasjonal forskning viser at det finnes likheter mellom gjerningspersonene i slike saker, sier rettspsykiater Berthold Grünfeld.

Han trekker fram unge menn med personlighetsavvik som typiske gjerningspersoner i slike saker.

- De er under 25 år, og er ofte personlighetsmessig ganske forstyrret. De har gjerne hatt problemer alt i førskolealder. De sliter med konsentrasjonsproblemer og lærevansker. En del av dem vil være i kontakt med PP-tjenesten eller skolepsykologer, sier Grünfeld.

- Når man går nærmere inn på disse ungdommene og ser på hvordan de har opptrådd i nærmiljøet, ser en ofte aggresjonsproblemer.

- De opplever ikke sjelden å bli mobbet i skolesituasjonen, de blir utsatt for og utøver aggresjon, og skremmer jevnaldrende. Det blir reagert mot deres atferd, men kanskje ikke nok, sier Grünfeld.

Han mener at personlighetsforstyrrelsen som regel er knyttet til umodenhet.

- Slike ungdommer har vanskelig for å fungere sammen med jevnaldrende, og noen søker seg til barn. Likevel behøver ikke disse ungdommene å virke veldig vanskelige. Avvikene kan pågå lenge uten at det blir grepet inn. Det blir det kanskje først når det skjer en katastrofe, sier rettspsykiateren, som uttaler seg generelt, på bakgrunn av forskning.

- Drapslyst

Før de to ble pågrepet, regnet rettspsykiaterne med at morderen var mellom 30 og 50 år, og at bare én sto bak. Slik har det vært ved de fleste barnedrap i Norge siden 1983. Seksuelle avvik, aggressivitet og manglende evne til medfølelse er typiske trekk hos barnemordere.