- Ikke vær feig, Jens!

I november i fjor sa Jens Stoltenberg at regjeringen var handlingslammet som ikke klarte å sikre oppdrettsfrie laksefjorder og fredede nasjonale laksevassdrag. Børre Pettersen frykter at statsministeren nå velger inntektene fra oppdrettsnæringen i stedet for å beskytte laksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pettersen er tidligere statssekretær i Miljøverndepartementet og medlem av villaksutvalget. Han frykter at regjeringen Stoltenberg - akkurat som Bondevik-regjeringen - ikke makter å behandle Rieber-Mohn-utvalgets plan for å berge villaksen. Pettersen var selv med på å nedsette utvalget som statssekretær i regjeringen Jagland. Seinere ble han medlem av utvalget, dels som en av Ap's mest profilerte miljøpolitikere og dels som formann i Norges Jeger- og Fiskerfor bund.

Jens Stoltenberg og Ap-regjeringen møter seg sjøl i døra i villakssaken. Kryssende hensyn og hardt press fra fiskeriminister Otto Gregussen mot miljøvernminister Siri Bjerke, er i ferd med å lamme all handling i saken. Nå brygger det opp til intern lakseoppvask i regjeringen.

- Jens. Nå må du ta ditt ansvar og stå for det samme du sto for i opposisjon. Ikke vær feig nå! oppfordrer Børre Pettersen.

Var kritisk

Seinest i november gikk Jens Stoltenberg, den gang leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, knallhardt ut mot Kjell Magne Bondevik og miljøvernminister Guro Fjellanger for handlingslammelse og feighet i miljøpolitikken da de ikke maktet å behandle hovedprinsippene i villaksmeldingen: oppdrettsfrie laksefjorder og fredede nasjonale laksevassdrag. Nå er han selv kommet i en tilsvarende situasjon.

Hardt press


Etter det Dagbladet vet er Miljøverndepartementet nå lagt under sterkt press fra fiskeriminister Otto Gregussen, som kjemper hardt mot prinsippet om oppdrettsfrie fjorder. Akkurat slik Peter Angelsen gjorde det i Bondevik-regjeringen. Angelsen «vant» forrige runde. Nå forventer Ap's egen miljøfront at Stoltenberg holder ord og skjærer igjennom:

- Akkurat på samme måte som det var Kjell Magne Bondeviks ansvar å rydde opp i den samme saken ved årsskiftet, noe Bondevik unnlot å gjøre, så må det være Stoltenbergs oppgave å skjære igjennom nå. Han gikk inn for prinsippet om oppdrettsfrie laksefjorder og avkrevde for kort tid siden sentrumsregjeringen å ta stilling til spørsmålet, sier Pettersen til Dagbladet.

Etter det Dagbladet får opplyst fra kilder i Miljøverndepartementet frykter den politiske ledelsen nå at hensynet til den utryddingstruede villaksen ofres av hensyn til Norges mest eksplosive distriktsnæring: oppdrettsnæringen.