Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Google mot Pentagon

«Ikke vær ond»: 3000 Google-ansatte går til frontangrep mot Pentagon

Samarbeider om kunstig intelligens.

STYRER DRONE: En dronepilot fjernstyrer et av det amerikanske forsvarets ubemannede fly fra Hancock-basen i delstaten New York. Googles teknologi skal hjelpe forsvaret med å sortere ut interessante videoklipp fra dronenes kamera. Foto: Heather Ainsworth / New York Times / NTB Scanpix
STYRER DRONE: En dronepilot fjernstyrer et av det amerikanske forsvarets ubemannede fly fra Hancock-basen i delstaten New York. Googles teknologi skal hjelpe forsvaret med å sortere ut interessante videoklipp fra dronenes kamera. Foto: Heather Ainsworth / New York Times / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 3000 ansatte i teknologigiganten Google har skrevet under på et opprop der de krever at selskapet avslutter samarbeidet med Pentagon, det amerikanske forsvarsdepartementet, om droneteknologi. Det skriver New York Times.

De underskrivende ansatte henviser til at Googles slagord er «Don't Be Evil» («Ikke vær ond»), og frykter at samarbeidet med militæret vil virke avskrekkende på kunder og negativt på rekrutteringen til selskapet.

«Planen vil gi uopprettelig skade på Googles varemerke og dets evne til å konkurrere om talenter», står det i brevet.

REAKSJONER: Googles hovedkvarter nær San Jose i California. Pentagon-samarbeidet ble først kjent via en intern e-post. Foto: Marcio Jose Sancez / AP / NTB Scanpix
REAKSJONER: Googles hovedkvarter nær San Jose i California. Pentagon-samarbeidet ble først kjent via en intern e-post. Foto: Marcio Jose Sancez / AP / NTB Scanpix Vis mer

Kunstig intelligens

For en måned siden avslørte Gizmodo at Google hadde inngått samarbeid med Pentagon-prosjektet «Maven» om å utvikle kunstig-intelligens (AI)-teknologi som skal gjøre det lettere å identifisere objekter i videoopptak fra droner.

Google opplyste til nettstedet at de har gjort programmeringsgrensesnitt fra kildekodebiblioteket TensorFlow tilgjengelig for forsvarsdepartementet.

- Teknologien merker bilder for videre evaluering av mennesker, og er bare til ikke-offensiv bruk, uttalte en talskvinne.

NYTTIG VERKTØY: Ei MQ-9 Reaper-drone i aksjon. Droner er svært nyttige for det amerikanske militæret, som bruker dem til overvåking, rekognosering og luftangrep. Foto: Isaac Brekken / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
NYTTIG VERKTØY: Ei MQ-9 Reaper-drone i aksjon. Droner er svært nyttige for det amerikanske militæret, som bruker dem til overvåking, rekognosering og luftangrep. Foto: Isaac Brekken / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det amerikanske militærets mange droner rundt om i verden leverer en så stor mengde videofiler i løpet av en dag at det er umulig for mennesker å gå igjennom alt på en grundig måte. Derfor skal Google-teknologien hjelpe til med å blinke ut ting i opptakene som er verdt å undersøke nærmere.

Intern e-post

De Google-ansatte ble kjent med samarbeidet via en intern e-post, og mange reagerer sterkt på at teknologien deres brukes i miliært øyemed.

Nå har altså over 3000 av selskapets 70 000 ansatte, blant dem flere senioringeniører, skrevet under på oppropet, adressert til adm.dir. Sundar Pichai.

«Kjære Sundar. Vi mener at Google ikke bør drive med krig. Derfor ber vi om at prosjekt 'Maven' avsluttes, og at Google utarbeider, offentliggjør og utøver en klar policy som sier at verken Google eller deres leverandører noensinne vil utvikle krigsteknologi», lyder begynnelsen av oppropet.

De underskrivende ansatte mener at kontrakten med Pentagon bringer Google i samme kategori med andre storselskaper med militærkontrakter, som Palantir, Raytheon og General Dynamics.

Også Microsoft og Amazon

Fra før er det godt kjent at Microsoft og Amazon samarbeider med Pentagon om henholdsvis sky- og bildegjenkjenningsteknologi. Det virker ikke beroligende på de over 3000 Google-ansatte.

«Argumentet at andre selskap, som Microsoft og Amazon, også deltar, gjør ikke dette mindre risikabelt for Google. Googles unike historie, mottoet 'Don't Be Evil' og dets direkte inngripen i livet til milliarder skiller det ut fra mengden», lyder det i brevet.

Google forventes å konkurrere med blant andre nettopp Microsoft og Amazon om en stor milliardkontrakt om å levere skytjenester til Pentagon. John Gibson, departementets administrative leder, uttalte i forrige måned at programmet - Joint Enterprise Defense Infrastructure Cloud - delvis skal «øke dødeligheten og beredskapsnivået».

- Kulturkonflikt

New York Times ser på den interne konflikten i Google som et utslag av den økende kulturkonflikten mellom teknologiselskapene i Silicon Valley og de amerikanske myndighetene.

RÅDGIR PENTAGON: Googles tidligere adm.dir. og avtroppende styreleder i moderselskapet Alphabet, Eric Schmidt, sitter i et panel som rådgir Pentagon i teknosaker. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB Scanpix
RÅDGIR PENTAGON: Googles tidligere adm.dir. og avtroppende styreleder i moderselskapet Alphabet, Eric Schmidt, sitter i et panel som rådgir Pentagon i teknosaker. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB Scanpix Vis mer

Googles mangeårige adm.dir. og avtroppende styreleder i moderselskapet Alphabet, Eric Schmidt, sitter i et rådgivende panel for Pentagon, Defense Innovation Board. Det gjør også en visepresident i selskapet, Milo Medin.

I et intervju med Center for a New American Security medgikk Schmidt at det eksisterer bekymring i teknomiljøet for at militærindustrien skal bruke deres oppfinnelser til å drepe mennesker urettmessig. Men han sa også at han sitter i Pentagon-panelet for «i det minste sikre kommunikasjon».

- Jeg tipper at hva som vil skje, er at det vil finnes teknologi, selskaper som stiftes, som er mer på linje med militærets oppdrag og verdier, som vil bruke denne teknologien til å bidra til å holde dette landet trygt.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 02.06.2013. DRONENE KOMMER: Lille Raven er Norges eneste drone, og er ganske ufarlig. Men den amerikanske forskeren Peter W. Singer er overbevist om at også vi vil velge å bevæpne dronene våre. Video: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling