VIL BIDRA:  Mazen Almaanee (39) og kona Kinda Alhalbi (33) har tannlegestudier fra Syria og håper at deres utdannelser kan være til bruk i Norge, hvor de nå bor sammen med deres tre barn: Layan (6), Jamal (3) og fiolinspillende Maya (9). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL BIDRA: Mazen Almaanee (39) og kona Kinda Alhalbi (33) har tannlegestudier fra Syria og håper at deres utdannelser kan være til bruk i Norge, hvor de nå bor sammen med deres tre barn: Layan (6), Jamal (3) og fiolinspillende Maya (9). Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Ikke vær redde for oss syrere, vi er ganske like dere nordmenn

De neste tre årene kommer minst 8000 syrere til Norge. Mange er høyt utdannet og kan flere språk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/KONGSBERG (Dagbladet): På Høgskolen i Oslo og Akershus rusler en smilende mann i lyseblå tanntekniker-skjorte: Den 39-årige Mazen Almaanee er utdannet tannlege fra Syria og England. Han har vært tannlege og veileder for syriske tannlegestudenter i flere år, men siden norske myndigheter mener han mangler kjemi 2 fra videregående, studerer syreren nå tannteknikk i håp om at det kan gjøre ham kvalifisert for norsk arbeidsliv.

- Det er jo litt morsomt at jeg studerer til å bli tanntekniker etter åtte år med tannlegestudier, men jeg vil jo bidra i Norge og vil ikke sitte og vente ett år til at jeg kan ta videregående-kurset. Jeg ønsker å være et forbilde for andre flyktninger. Vise at det går an, sier Mazen Almaanee.

- Ikke terrorister Sommeren 2013 flyktet familien fra den borgerkrigsherjede flyktningleiren Yarmouk i Syria, etter at en rekke familiemedlemmer og venner hadde blitt drept i borgerkrigen. Innbyggerne i Yarmouk har ikke hatt strøm på tre år, i tillegg til at de har måttet overleve på gress og råtne oliven.

- Etter å ha opplevd krig, ville vi bare oppleve et fredelig land. Det ble Norge, sier Almaanee. 

Han har vært her i rundt to år nå, og er godt etablert med familen på Kongsberg. Almaanee har tatt førerkort, prater godt norsk og er aktiv som i Frivillighetssentralen på Kongsberg og i Røde Kors.

GODT INTEGRERT:  Den syriske tannlegen Mazen Almaanee (39),  Kinda Alhalbi og Jamal (3), Layan (6) og Maya (9) stortrives på Kongsberg, langt unna sulten og bombene i flyktningleiren Yarmouk, like utenfor Damaskus i Syria. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GODT INTEGRERT: Den syriske tannlegen Mazen Almaanee (39), Kinda Alhalbi og Jamal (3), Layan (6) og Maya (9) stortrives på Kongsberg, langt unna sulten og bombene i flyktningleiren Yarmouk, like utenfor Damaskus i Syria. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Norge er et fantastisk land, og vi syrere har masse å lære av hvordan samfunnet er bygget opp. Men jeg håper at Norge også ser på oss som ressurser. Vi syrere har høy utdannelse og håper å være til nytte. Vi er egentlig ganske like dere. Vi er ikke terrorister, sier Almaanee.

Høyt utdannede syrere I løpet av de neste tre årene skal Norge ta inn 8000 flyktninger fra Syria, men allerede nå merker NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) at antallet syrere i landet øker raskt.

Hittil i år har NOKUT registrert over en firedobling av antall søknader om å få godkjent utdannelse fra Syria til Norge: 199 søknader, mot 46 i samme periode i fjor.

- Syria var et velfungerende land utdanningsmessig før krigen og hadde gode utdanningsinstitusjoner. Overraskende nok har landet også klart å holde oppe skoler og universitet i deler av landet. Assad-regimet vil skape illusjoner om at alt går som normalt, forteller Joachim Gümüs Kallevig, seksjonssjef ved NOKUT, og fortsetter:

- Vi forventer en svært stor økning i antallet søknader om godkjenning av utdanning fra Syria, og vil jobbe hardt for å få det til. Godkjenning av utdannelse er viktig for å integrere utdannede flyktninger så raskt som mulig. Vi har tett kontakt med svenske kolleger, som har mer erfaring med syriske flyktninger. Siden januar 2011, har vi hatt 278 saker til behandling, og 248 syrere har fått utdannelsene sine godkjent hos oss. 

Flyktet fra IS-land I Fredrikstad sitter den syriske barnelegen Abdulfattah Al-Mozzin (29) på skolebenken for å lære norsk. Han har også vært til intervju for å få jobb på et lokalt sykehjem, og håper å kunne jobbe som barnelege, slik han gjorde i Raqqa inntil han flyktet for snart to år siden.

NYTT HJEM:  I drøyt et år har familien fra Syria bodd på Kongsberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NYTT HJEM: I drøyt et år har familien fra Syria bodd på Kongsberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Terrorgruppa IS kom til hjembyen min og innførte veldig strenge regler. Det kom til et punkt der jeg var i en krangel med en av de ekstreme lederne. Da måtte jeg enten reise, eller bli dømt. Og hvis du blir dømt der, blir du drept, sier Al-Mozzin.

Han prater godt norsk og har fått mange venner i Fredrikstad, der han bor sammen med sin tiårige niese.

- Mange tror at vi syrere er annerledes enn nordmenn. Men de seinere åra ble Syria mer moderne og vi er et åpent folk som respekterer ulike religioner og meninger. Skolesystemet er også ganske likt. Jeg håper nordmenn vil forstå at vi ikke er ekstreme folk og at vi er godt utdannet, sier han. 

Helst bo i Syria Både Almaanee og Al-Mozzin understreker at de aller helst ville ha vært i landet de elsker, Syria, men at en brutal diktator og den påfølgende krigen til sist tvang dem på flukt.

- Foreldrene mine er gamle, og vil ikke dra fra Raqqa selv om situasjonen er forferdelig der. Nå har jeg har sendt mine papirer til godkjenning, og håper å få jobb som lege på sikt, sier han.

VIL BLI FORBILDE:  I Syria var 39-årige Mazen Almaanee både tannlege og veileder for tannlegestudenter ved Universitetet i Damaskus. I Norge får han ikke godkjent studiene sine. Han mangler kjemi 2 fra videregående, er beskjeden. - Vi syrere er høyt utdannet og håper å kunne bidra i det norske samfunnet, sier Almaanee. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL BLI FORBILDE: I Syria var 39-årige Mazen Almaanee både tannlege og veileder for tannlegestudenter ved Universitetet i Damaskus. I Norge får han ikke godkjent studiene sine. Han mangler kjemi 2 fra videregående, er beskjeden. - Vi syrere er høyt utdannet og håper å kunne bidra i det norske samfunnet, sier Almaanee. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Almaanee håper også at han får jobbe som tannlege. Samtidig oppfordrer han norske myndigheter til å være mer smidige når det gjelder å la flyktninger komme inn på arbeidsmarkedet, til tross for at ikke alle har papirer å vise til.

- Mange syrere slutter på skolen etter femte klasse og begynner som lærlinger innenfor mekanikk, frisør og andre yrkesfag. Jeg håper at Norge vil iverksette kurs sånn at folk som allerede kan et yrke, men som ikke har papirer på det, vil få muligheten til å jobbe med det de kan også. Det er mange som vil jobbe, og det kan skape mye frustrasjon hvis de ikke får hjelp til å bli inkludert, sier Almaanee.