Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke vær venn med sjefen

Det kan bety trøbbel.

KLARE ROLLER: Selv om brigadeleder Viktor Rønningen (52) er en streng og tydelig sjef når de er ute på oppdrag, legger han vekt på å ha et kameratslig forhold til brannkonstablene Marius Kirkenes (29) og Lars Grydeland (28) og de andre ansatte ved Briskeby Brannstasjon. Foto: Espen Røst
KLARE ROLLER: Selv om brigadeleder Viktor Rønningen (52) er en streng og tydelig sjef når de er ute på oppdrag, legger han vekt på å ha et kameratslig forhold til brannkonstablene Marius Kirkenes (29) og Lars Grydeland (28) og de andre ansatte ved Briskeby Brannstasjon. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Brannkonstablene Marius Kirkenes (29) og Lars Grydeland (28) synes det er viktig å ha et avslappet og kameratslig forhold til sjefen, brigadeleder Viktor Rønningen (52) ved Briskeby Brannstasjon i Oslo.

- Ute på oppdrag har sjefen en klar rolle og gir instrukser som vi må følge. Men når vi oppholder oss på stasjonen, prater vi fritt og åpent, trener og spiser og tilbringer mange timer under samme tak. Da er vi avhengige av å ha et godt kameratskap på jobb, sier de.

Blir ensomme
Tette forhold på jobb blir mer og mer vanlig. To av tre ansatte er mer enn gjerne govenn med sjefen sin, viser en undersøkelse bemanningsbyrået Proffice har utført blant 2343 arbeidstakere i Norge.

Bare en tredjedel av arbeidstakerne mener at det kan by på problemer når forholdet til sjefen blir for kameratslig. De yngste opplever oftest å ha en sjef som også er venn.

Når sjefen er nær venn med en ansatt kan det få konsekvenser for tillitsforholdet til øvrige medarbeidere på arbeidsplassen, påpeker Arne Selvik, avdelingsdirektør ved Administrativt Forskningsfond (AFF).

- Andre vil kanskje stille spørsmål ved lederens uavhengighet og integritet, om beslutninger fattes på grunnlag av det som er bra for bedriften - eller om vennskapet spiller inn ved for eksempel forfremmelser og karriereutvikling, sier han.

Flertallet av norske virksomheter er småbedrifter. Det kan gjøre det vanskeligere for ledelsen å holde en passende profesjonell avstand til de ansatte, mener Selvik.

- Tette bånd mellom sjef og ansatt krever at de involverte er bevisste på hvordan andre på arbeidsplassen tolker vennskapet deres. Er du god venn med sjefen, risikerer du å miste noe av fortroligheten med andre kolleger. Ofte vil de bli beregnende i forhold til hva de ønsker å dele meg deg, og du ender dermed lett opp i en litt ensom posisjon, sier han.

Rollebytte
Fordi ledere ofte rekrutteres internt, eksisterer det mange tette bånd mellom sjefer og ansatte i norsk arbeidsliv, påpeker Lisa Wade, en av forfatterne av boka «Boss eller Buddy. Balansegang for dagens ledere».

- I utgangspunktet er det positivt at leder og medarbeidere kjenner hverandre godt. Men nyutnevnte ledere må forstå at de nå innehar en annen rolle. Lederrollen krever andre prioriteringer, atferd og kommunikasjon, noe som ikke alltid er like populært hos tidligere kolleger, sier Wade.

Rollebyttet krever modenhet fra begge parter. Medarbeiderne må godta at deres tidligere kollega og venn ikke lenger kan være med i den generelle kos-med-misnøye klubben eller surre rundt på nachspielet etter julebordet. Ikke fordi han eller hun er blitt høy på pæra, men fordi det ikke er naturlig og passende.

- Lederrollen er i bunn og grunn en ensom jobb som du ikke kan legge fra deg etter behov. Det betyr at du godt kan drikke øl med avdelingen fredag etter jobb, men ikke si ting som du ikke kan stå for mandag klokken 09.00, sier Wade.

Velger sjefen å dyrke vennskapet, vil det ha sin pris: rykter og misunnelse oppstår lett i en sånn situasjon.

- Av redsel for å favorisere sin venn, kan lederen ende opp med det motsatte — å forskjellsbehandle han eller henne negativt. Mange velger å sette vennskapet litt på hold eller være diskret med de felles treningsøktene lørdag formiddag, sier Wade.

Skeptiske sjefer
Også sjefene selv er skeptiske til å ha kameratslige forhold til sine ansatte. To av tre av de 1158 lederne som deltok i undersøkelsen mener nære vennskap kan ødelegge for bedriftens lønnsomhet. Robert Salomon, seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet (Afi), er uenig.

- Forskning viser at et godt forhold mellom leder og medarbeidere øker sannsynligheten for å oppnå gode resultater. Samtidig lønner det seg ikke å binde seg så mye til en sjef at man mister sin selvstendighet og kritiske sans. På samme måte vil det stadig oppstå situasjoner - som for eksempel nedbemanninger - der det ikke er gunstig for sjefen å ha et for nært forhold til en medarbeider. Utfordringen er å kunne være profesjonelt kritiske til hverandre i utøvelsen av yrket og samtidig være gode kompiser, sier han.

«Er du god venn med sjefen, risikerer du å miste noe av fortroligheten med andre kolleger.»Arne Selvik, Administrativt Forskningsfond.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media