Søstre i 70-åra siktet for vold

- Ikke vært borti liknende

Politiet mener 99-årig kvinne gjentatte ganger ble mishandlet av døtrene. Men etter tre uker er hun ennå ikke avhørt.

BLE FENGSLET: De to søstrene ble i begynnelsen av august fengslet i Østre Innlandet tingrett, men ble løslatt etter ei uke. Foto: Heiko Junge / NTB
BLE FENGSLET: De to søstrene ble i begynnelsen av august fengslet i Østre Innlandet tingrett, men ble løslatt etter ei uke. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Over tre uker etter at to søstre i 70-åra ble pågrepet, siktet for å ha mishandlet sin mor, er den fornærmede eldre kvinnen fremdeles ikke avhørt.

- Hun er ikke i stand til å bli avhørt nå. Det skyldes hennes helsemessige situasjon generelt, opplyser politiadvokat Ingrid Hagen i Innlandet politidistrikt til Dagbladet, og utdyper:

PÅTALEANSVARLIG: Politiadvokat Ingrid Hagen er påtaleansvarlig i saken. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten / NTB
PÅTALEANSVARLIG: Politiadvokat Ingrid Hagen er påtaleansvarlig i saken. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten / NTB Vis mer

- Hun er 99 år, og alderdommen spiller inn. Men hun har også fått behandling for lårhalsbrudd. Dette er forhold som så klart påvirker helsesituasjonen, og medfører at det per nå ikke er mulig å gjennomføre et avhør.

«Jeg setter pris på at politiet nå gjør undersøkelser rundt fornærmedes helsetilstand og kognitive evner.» Marius Dietrichson, forsvarer for den yngste søsteren

Hagen opplyser at i tillegg til bruddskaden har den eldre kvinnen skade i en finger og hevelser på kroppen.

Saken har vakt stor oppsikt på Hedmarken, og er flere ganger omtalt av blant andre Ringsaker Blad og Hamar Arbeiderblad.

Spørsmål om forsvarlighet

- Fornærmede er jo i høy alder. Man kan tenke seg at hennes «klarhet» vil ha noe å si for hvor stor vekt et avhør kan tillegges?

- Vi vurderer alltid om det er forsvarlig med et avhør. Vi tar ikke avhør med mindre det er forsvarlig, og i henhold til krav om at den avhørte blant annet forstår sine rettigheter og plikter. Men vi håper selvsagt å få gjennomført et avhør så fort som mulig.

Advokat Marius Dietrichson har nylig overtatt forsvareroppdraget for den yngste siktede søsteren.

- Hun sier seg ikke skyldig etter siktelsen, og bestrider at hun eller søsteren har gjort noe galt overfor sin snart hundre år gamle mor, sier Dietrichson til Dagbladet.

NY FORSVARER: Marius Dietrichson har overtatt forsvareroppdraget for den yngste søsteren. Foto: Lise Åserud / NTB
NY FORSVARER: Marius Dietrichson har overtatt forsvareroppdraget for den yngste søsteren. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Han understreker:

- Jeg setter pris på at politiet nå gjør undersøkelser rundt morens helsetilstand og kognitive evner; jeg tror det blir nyttig i etterforskningen.

Ble fengslet

De to eldre søstrene ble pågrepet mandag 2. august, etter at moren var blitt innlagt på et sykehus i Innlandet med de ovennevnte skadene. Sykehuset fattet mistanke og varslet politiet, som så gikk til aksjon mot døtrene.

Kvinnene er siktet for å ha mishandlet moren gjentatte ganger i hennes hjem på Hedmarken, og satt varetektsfengslet i ei uke fordi politiet fryktet de ville samkjøre forklaringene sine.

Politiet gjennomførte en rekonstruksjon for noen uker siden, i morens bolig.

- En slik rekonstruksjon er egentlig et avhør, men med muligheten til å forklare seg på stedet der vi mener det har skjedd en straffbar handling. Og de siktede opprettholdt sine tidligere forklaringer og nektet straffskyld. Det har ikke vært avhør av dem siden, men det kan jo fort bli aktuelt igjen, sier Hagen.

- Spesiell

- Hvordan vil du karakterisere denne saken?

- Saken er spesiell. Siktelsen er alvorlig og omhandler vold og/eller andre krenkelser ved flere anledninger.

Politiadvokaten understreker:

- Vi etterforsker bredt ut fra flere hypoteser. Men selvfølgelig: Når vi har tatt ut den siktelsen som foreligger, mener vi det er mer sannsynlig at handlingen som er beskrevet, har skjedd enn ikke.

BISTÅR MOREN: Helge Hartz er bistandsadvokat for den 99-årige fornærmede kvinnen. Foto: Heiko Junge / NTB
BISTÅR MOREN: Helge Hartz er bistandsadvokat for den 99-årige fornærmede kvinnen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Den 99-årige kvinnens bistandsadvokat Helge Hartz opplyser at hun er skrevet ut fra sykehuset.

- Hun har et hjelpeapparat rundt seg, sier han til Dagbladet.

- Ikke dement

Advokaten er klar på hva han mener om saken:

- Ut fra siktelsen slik den er utformet per nå, har jeg ikke vært borti liknende tilfeller tidligere.

Hartz avstår fra å beskrive klientens fysiske helsetilstand før og etter at hun ble skadd.

- Det må vi få avklart nærmere. Men hun er ikke rammet av demens. Nå avventer jeg og håper det kan gjennomføres et avhør med henne innen kort tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer