Voldsbølgen i Sverige

- Ikke vært så farlig siden 1945

Voldsbølgen i Sverige fortsetter å herje.

REAGERER: Jale Poljarevius er etterretningssjef i politiet i Midt-Sverige. Her blir han intervjuet om en av voldshendelsene i Uppsala nylig. Foto: Henrik Gustafsson Nicander / TT / NTB
REAGERER: Jale Poljarevius er etterretningssjef i politiet i Midt-Sverige. Her blir han intervjuet om en av voldshendelsene i Uppsala nylig. Foto: Henrik Gustafsson Nicander / TT / NTB Vis mer
Publisert

Unge som ikke har våpenerfaring, brukes til bestillingsdrap, ifølge den svenske polititoppen Jale Poljarevius. Han mener det øker faren for drap på uskyldige.

Med bakgrunn i dette mener Poljarevius, som er etterretningssjef for politiet i Midt-Sverige, at situasjonen i landet ikke har vært så farlig siden 1945, ifølge SVT.

Han forteller at tallet på mindreårige som dras inn i grove forbrytelser, øker, og at de utfører stadig grovere voldskriminalitet. Konsekvensen er at flere uskyldige rammes, ifølge polititoppen.

Nabo drept

Den siste tiden har vårt naboland blitt rammet av en lang rekke gjengrelaterte voldshendelser. Blant annet ble en mann i Uppsala, nord for Stockholm, skutt og drept på vei til jobb. Han var naboen til en gjengkriminell.

Ifølge Jale Poljarevius blir det stadig vanligere at lederskikkelser utnytter unge ved å få dem til å gjøre forbrytelser og ta straffen. Mange skal ha blitt presset til å ta korte straffer for å bli fullverdige gjengmedlemmer.

Maks fire år i fengsel

- Man bruker deres unge alder, for man vet at Sverige ikke har et system som fungerer for ungdommer når det gjelder grove forbrytelser. Du kan drepe noen, og så får du to-tre års fengsel, maksimalt fire. Du får ikke mer, sier Poljarevius.

Han sier de kriminelle benytter seg av personer som overhodet ikke kan håndtere våpen.

- De er selv redde, kanskje til og med truet, og veldig unge. For å våge å gjøre handlingene doper de seg. Og i motsetning til hva de tror, gjør dopet at man blir enda dårlige til å gjøre det man skal, sier polititoppen.

GROV VOLD: En 64 år gammel mann er dømt for drapsforsøk etter at han sparket og slo en mann gjentatte ganger på en togstasjon i Sverige. Video: Förundersökingen. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Eksplosjon etterforskes som drapsforsøk

Natt til mandag ble en villa i Nyköping rammet av en eksplosjon. Ingen er meldt skadd, men saken etterforskes som drapsforsøk. Ingen er pågrepet i saken.

Politiet fikk rett før klokka halv tolv søndag kveld flere meldinger om en eksplosjon i Brandkärr, sentralt i Nyköping, som ligger rundt ti mil sørvest for Stockholm.

Vinduer og fasaden ellers er skadd.

- Stedet er avstengt i påvente av bombeteknikere som skal sjekke at det ikke finnes noen farlige rester. Så kommer man til å holde området avsperret for å kunne gjøre en kriminalteknisk undersøkelse i dagslys, sier Mikael Ehne, vakthavende i politiet.

Natt til mandag lette politiet etter en eller flere gjerningspersoner. I deres systemer er saken kodet som drapsforsøk og skadeverk.

Politiet har en antakelse om hva som kan være motivet for handlingen.

- Men når vi har hatt attentater i store deler av riket, vil vi ikke gå ut med hva vi vet og tror på det nåværende tidspunkt, men vente med den biten, sier vakthavende Mikael Ehne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer