- Ikke valg i Irak før 30. juni

Det vil ikke være mulig å arrangere valg i Irak innen 30. juni, mener FNs generalsekretær Kofi Annan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Okkupasjonsmakten i Irak har dermed fått støtte fra FN på et viktig punkt når det gjelder hvordan og når makten i Irak skal overføres til irakerne.

- Det ser ut til å være en generell aksept for det faktum at det ikke vil være mulig å arrangere et valg før slutten av juni, sier Annan i et intervju med den japanske avisen Yomiuri Shimbun.

Kofi Annan fastholder likevel at valg i Irak er svært viktig. Valg må være ordentlig organisert og forholdene må ligge til rette ved at sikkerhetsmessige, politiske og juridiske instrumenter er på plass, påpeker FN-sjefen.

- Jeg mener konklusjonen derfor må bli at valg før juni trolig ikke er mulig, men at det vil bli holdt bedre organiserte valg senere, sier Kofi Annan.

Det er ventet at anbefalingene til en FN-gruppe som nylig besøkte Irak kommer til å bli lagt fram for Sikkerhetsrådet torsdag eller fredag. Men trolig vil viktige deler av rapporten, blant annet nøkkelpunktet om hvilket styre som skal overta makten i Irak 30. juni, foreløpig bli holdt tilbake, ifølge FN-diplomater.

USA planlegger å overlevere makten i Irak til et irakisk styre som ikke er valgt innen 30. juni. Men Iraks mest innflytelsesrike, sjiamuslimske leder, ayatolla Ali al-Sistani, legger press på USA for at det skal bli holdt direkte valg innen denne datoen.

NTB