Ikke velkommen

Terje Rød-Larsen får ikke møte Arafat lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs representant i Midtøsten Terje Rød-Larsen er ikke lenger velkommen i de palestinske områdene etter at han kritiserte Yasser Arafat i FNs sikkerhetsråd.

- Terje Rød-Larsens uttalelser er ikke objektive. Fra nå av er han ikke velkommen i de palestinske territoriene (i Gaza og på Vestbredden), sa Arafats talsmann Nabil Abu Rdainah onsdag.

Rød-Larsen har gjennom sitt virke i Midtøsten de siste 12 årene hatt nære og til dels gode personlige forbindelser med Arafat og andre palestinske ledere, men nå har han åpenbart falt i unåde. Til gjengjeld høster han applaus i Israel.

Den norske diplomaten har normalt blitt brukt som en laglig skyteskyve når Israel kritiserer FNs innsats i Midtøsten. Men etter å ha avgitt sin siste månedlige rapport i FNs sikkerhetsråd i New York tirsdag kveld, får Rød-Larsen israelsk anerkjennelse.

- Det er kanskje første gang vi hører en klar og meget skarp kritikk av den palestinske selvstyremyndigheten, og dette er i hovedsak det vi har sagt hele tiden, sa Israels viseambassadør i FN, Arye Mekel.

Rød-Larsen sa at det er behov for et nytt palestinsk lederskap og å samle den palestinske sikkerhetstjenesten under en effektiv innenriksminister som i sin tur må stå ansvarlig overfor en statsminister med reell makt.

- Til tross for en velmenende statsminister (Ahmed Qurie), er handlingslammelsen i den palestinske selvstyremyndigheten blitt klinkende klar, sa Rød-Larsen. Qurie og Rød-Larsen har hatt nære personlige bånd helt siden Oslo-prosessen kom i gang for over ti år siden.

- Den palestinske myndigheten er i dyp krise og står i fare for å kollapse, sa den norske diplomaten. - Selv om Arafat i praksis sitter i husarrest i Ramallah, er ikke dette noen unnskyldning for passivitet og mangel på handling.

Rød-Larsen var særlig skuffet over at Arafat bare har gitt halvhjertet støtte til Egypts forsøk på å bygge opp igjen de palestinske politistyrkene.

Om israelerne applauderte, var palestinske diplomater tilsvarende skuffet og overrasket over uttalelsene. Palestinernes FN-observatør Nasser al-Kidwa var tydelig rystet:

- Det er merkelig at han (Rød-Larsen) velger å spille rollen som leder for statsminister Ariel Sharons tilhengerskare, sa al-Kidwa.

- Vi har alvorlige problemer med disse uttalelsene. Vi er ikke engang sikre på at de reflekterer FNs holdning, sa han.

USA har i likhet med Israel lenge ment at Arafat bør byttes ut og erstattes av yngre krefter. De tre andre medlemmene av den såkalte Midtøsten-kvartetten, FN, EU og Russland, begynner også å miste tilliten til den palestinske lederen. Dette kom klart fram på et møte i Israel i forrige uke.

(NTB)

<B>NY ISFRONT: Nordmannen blir ikke lenger invitert til Yasser Arafats kontor i Ramallah.