Donald Trump

- Ikke velkommen

Valgtapet til USAs president, Donald Trump, kan bety slutten for karrierene til noen av hans mest prominente rådgivere, spår eksperter.

ENDRING: I snart fire år har Kellyanne Conway forsvart Donald Trump i offentligheten. Da hun nylig dukket opp på skjermen, var det derimot noe helt annet enn meningene hennes som sørget for debatt i sosiale medier. Foto / video: NTB Scanpix / FOX News / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Trump tapte presidentvalget mot demokratenes presidentkandidat, Joe Biden. Likevel nekter han foreløpig å erkjenne nederlaget. Tvert imot har han og støttespillerne rundt ham gått til en rekke søksmål.

I løpet av Trumps år i Det hvite hus er offentligheten blitt kjent med en rekke støttespiller.

- Jeg tror ikke historiebøkene vil være snill med Donald Trump og presidentskapet hans. Gjennom fire år har han lagt et voldsomt press på hele det politiske systemet. Det har vært svært foruroligende. Det var nære på for framtida til systemet dersom han ikke hadde tapt nå, sier professor i statsvitenskap ved Rutgers University, Ross Baker, til Dagbladet.

Han trekker blant fram en katastrofal håndtering av coronapandemien.

- Ferdig

Nå spår han at framtidsutsiktene til de som har hjulpet Trump gjennom presidentskapet kan være ganske dystre.

- CV-ene deres vil nok ikke være velkommen blant arbeidsgivere i Washington D.C.. Folk på lavere nivåer vil kanskje klare seg greit, men hvor skal Stephen Miller gå? sier Baker.

Miller er seniorrådgiver og taleskriver for Trump. Han har blant annet hatt en svært sentral rolle i Trumps kraftige innstramminger i innvandringspolitikken.

Han får støtte av den demokratiske strategen og meningsmålingseksperten John Zogby.

- Jeg håper og tror disse folkene har tjent penger nå. Rudy Giuliani er ferdig. Kellyanne Conway er ferdig. Kayleigh McEnany - hvem vil ansette henne nå? sier Zogby til Dagbladet.

Giuliani er Trumps personlige advokat, som blant annet har stått svært sentralt i alle søksmålene etter valget. Conway var Trumps sentrale rådgiver gjennom mesteparten av tida i Det hvite hus. McEnany er Trumps nåværende pressetalsperson.

PROFESSOR: Ross Baker er professor i statsvitenskap ved Rutgers University. Foto: Privat
PROFESSOR: Ross Baker er professor i statsvitenskap ved Rutgers University. Foto: Privat Vis mer

- Forsvinner ikke

Professor i statsvitenskap og dekan ved Marxe School of Public and International Affairs ved Baruch College, David Birdsell, mener imidlertid de kanskje kan fortsette å finne jobber i Washington D.C..

- Det avhenger av hvilken vei det republikanske partiet går. Trump vil forlate Det hvite hus, men Trump-tilhengerne og trumpismen vil ikke forsvinne. Så de folkene kommer nok til å forbli der, sier Birdsell til Dagbladet.

Han mener også at det kan dukke opp nye muligheter enten Trump velger å stille til gjenvalg i 2024 eller når andre republikanske politikere tar over stafettpinnen.

Mange bøker fra innsida

Samtidig er et ventet at mange tidligere Trump-medarbeidere nå vil skrive bøker om tida på innsida.

- Dersom folk har vansker med å finne jobb, kan det være lurt å bruke tida på å skrive ei bok. Bokagenter i Washington kommer til å bli beleiret, sier Baker.

DET HVITE HUS: Pressesekretær Kayleigh McEnany under en pressebrifing i Det hvite hus. Video: AP Vis mer

Mange vil også ha et klart ønske om å ta offentlig avstand fra den avgåtte og svært kontroversielle presidenten.

- Noen vil nok hevde at de ikke jobbet for Trump, men for landet. Det kommer til å bli mange «tell all»-bøker og bøker om at «det var ikke min skyld». Det kommer til å bli mye blablabla og mange av bøkene kommer til å fylle hyllene for bøker på salg framover, spår Zogby.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer