- Ikke vent mye av 99-budsjettet

Om ti måneder skal sentrumsregjeringen opp til sin virkelige eksamen og legge fram sitt eget budsjett. Men alt nå heller statssekretær Per N. Hagen (Sp) kaldt vann i blodet på lokalpolitikere og partifeller: - Vent ikke for mye av 1999-budsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg mener vi skal begrense forventningene til hva som er mulig å gjøre med budsjettet i 1999, sier Hagen.

- Det tar tid før de reformer vi vedtok i år kan absorberes i økonomien. Så jeg er ikke av dem som lover gull og grønne skoger neste år.

- Men var det ikke i 1999 dere for alvor skulle legge om kursen?

- Kursendringen vi har fått til i år er ikke usynlig. Kontantstøtte og økt minstepensjon er ikke småsaker, sier Hagen.

Tålmodighet

I hele høst har politikerne fra sentrumspartiene bedt velgerne ha tålmodighet med den nye regjeringen. I god tid før regjeringen la fram sine endringer til Jagland-regjeringens budsjett, fikk vi høre hvor vanskelig det var å snu opp ned på et helt statsbudsjett i løpet av 14 dager.

- Folk må vente til 1999 for å se et budsjett sentrum virkelig har satt sitt stempel på, sa for eksempel Bondevik.
Både velgere og medier har vist tålmodighet. Hadde Thorbjørn Jagland fått samme pusterom da han troppet på, kunne han fortsatt vært landets statsminister, mener sentrale Ap-folk.

Minst tålmodighet er vist fra Senterpartiets side. Per Olaf Lundteigen var først ute og oppfordret landets ordførere om å legge press på rikspolitikerne for å få økte bevilgninger over kommunebudsjettet.

Nestleder i partiet, Åse Grønlien Østmoe fulgte seinere opp med klare advarsler om at 1999-budsjettet må bli sentrumsregjeringens svenneprøve på om det er noen vits for Senterpartiet å delta i en regjering.

Ungdomslederen Bjørn Arild Gram gikk samtidig hardt ut mot regjeringen og anklaget den for løftebrudd da den ikke var villig til å gi mer penger til NSBs krengetogstilpasninger.

Kaldt vann i blodet

Men nå, allerede før jul i 1997, og lenge før statsrådene setter seg til budsjettdugnad på Halvorsbøle, går en av partiets strateger i regjeringen ut og demper aktivt forventningene.

Hagen ser få muligheter til å gjøre store reformer i kommuneøkonomien.

- Dere vil ikke avgrense kontantstøtten, da, slik at den ikke sluker så mange milliarder?

- Jeg synes ikke det er urimelig at de som sparer samfunnet for noe, får kompensert for dette. Kontantstøtten er sånn sett en god reform. Men det er så synd at alle gode reformer koster så mye penger.