Henter IS-kvinne hjem:

- Ikke vi som har skapt bråk

Jon Engen-Helgheim (Frp) mener det ikke er Fremskrittspartiet som skaper bråk når regjeringen har tatt en beslutning ikke alle er enige i.

IS-KVINNEN: Kan en IS-kvinne velte regjeringen? Det er tema for «Debatten» på NRK, hvor Erna Solberg svarte for seg. Bilder fra NRK. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen henter hjem den såkalte IS-kvinnen og hennes to barn fra Syria. «Begeret er fullt» for Frp, sa partileder Siv Jensen til Dagbladet i går.

I regjeringssamarbeidet stilte Høyre, Venstre og KrF seg bak beslutningen, mens Frp valgte å ta dissens.

Nå trues regjeringssamarbeidet av partiet, som truer med å rekke seg ut.

Jon Engen-Helgheim, innvandringspolitisk talsperson i Frp, stilte i kveld i Debatten på NRK, sammen med KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Moralsk kompass og ryggrad

- Dette er en så viktig sak fordi dette river i folks rettferdighetsfølelse. Jeg må si jeg reagerer på det blir brukt ord som moral, sa Engen-Helgheim.

Statsminister Erna Solberg (H) har i kveld kalt beslutningen om å hente hjem kvinnen og barna for et humanitært grep.

- Jeg forstår at dette er en vanskelig sak for Frp, men det er også en vanskelig sak å ta et annet valg i, som vi alle andre måtte stått til ansvar for i forhold til vårt moralske kompass og vår ryggrad i disse sakene, sa hun til TV 2 i kveld.

- Her ble dilemmaet følgende: Hente hjem sykt barn med mor - eller risikere at en norsk gutt som er antatt syk dør på vår vakt, forklarte statsministeren overfor Dagbladet.

Frp har hele veien støttet å hjelpe barna, men ikke mora. Engen-Helgheim sier på Debatten at han ikke kan se «noen som helst rett moral» ved å hente kvinnen hjem til Norge.

FRP: Innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FRP: Innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Frps krav

- Først og fremst er jeg veldig glad for at de ungene kommer hjem. Vi sto overfor det som enten var å hente hjem alle tre eller å la de være igjen, disse ungene, sa KrF-leder Ropstad.

Spesielt var bekymringen stor for barnet som skal være sykt, påpeker han.

I kveld har Frp jobbet med en liste krav de vil stille til statsminister Erna Solberg. Kravene går internt hos Frp i første omgang, og her vil Engen-Helgheim ikke gå inn på hva slags krav de vil stille.

Ropstad fortalte at partiet er veldig tydelig på at dette ikke er en arbeidsmetode som en regjering kan ha.

- Vi har en regjeringsplattform som er fint forhandlet mellom de fire partiene, som vi alle var fornøyde med og som har ambisiøse løfter, sier Ropstad, som ikke virker åpen for kravene Frp varsler om:

- Det ikke sånn bare fordi man er uenig med det regjeringen mener, så skal man ha en rekke andre nye krav i tillegg til det som ligger i plattformen.

KrF: Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
KrF: Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

- Må ta ansvaret

Engen-Helgheim kaller det på sin side en «veldig rar måte» å drive samarbeid på.

- Det er helt riktig at vi har en plattform. I den plattformen står det ingenting om at vi ska hente IS-terrorister hjem til Norge, sier han.

Når de andre i regjeringssamarbeidet velger å hente hjem kvinnen, selv om Frp sier nei, er det klart man reagerer, mener Engen-Helgheim.

- For man har gått bort fra plattformen og tatt en beslutning ikke alle er enige i. Da er det ikke vi som har skapt bråk, da er det de andre som har gjort noe de ikke burde ha gjort, og det er de som må ta ansvaret for det som kommer i kjølvannet.

I forkant av debatten mellom Engen-Helgheim og Ropstad, sa statsministeren til NRK at det ikke er noe grunnlag for at det skal gjøres store endringer i Granavolden-plattformen.

- Men det er fortsatt mange ting vi ikke er ferdig med å følge opp, sa Solberg, som samtidig lover å lytte til innspillene fra Frp.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra samtlige Frp-fylkesledere etter telefonmøtet de hadde med partiledelsen torsdag kveld, men kun et fåtall har svart.

VILLE IKKE SVARE: Da Siv Jensen møtte pressen etter å ha deltatt på Politisk kvarter på NRK torsdag morgen, nektet hun å svare på hvilke krav Frp vil stille de øvrige regjeringspartiene. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer

Mener innvandring og justis bør være fokus

Tone E. Ims Larssen, fylkesleder i Oslo Frp, sier til Dagbladet at hun ikke har rukket å debattere eventuelle krav med sitt fylkeslag. Hun er imidlertid klar på at de etter hennes mening bør omhandle innvandrings- og justisfeltet.

- Hvis jeg skulle ha levert en liste ville det ha vært i den banen. Jeg mener at dette må være fokus. Ikke minst fokusere på hva vi gjør når vi tar hjem så sterkt radikaliserte mennesker, sier hun etter telefonmøtet torsdag kveld.

Christian Eikeland, fylkesleder i Agder Frp, forteller at han i løpet av samtalen med ledelsen fikk videreformidlet hva fylkeslaget mener, men ønsker ikke å kommentere innspillene.

- Så har jeg tillit til at prosessen videre blir tatt av partiledelsen, sier han til Dagbladet.

- Jeg har sagt hele tiden at det ikke vits å sitte i regjering om Frp ikke får gjennomslag for sin politikk.

Etter det NRK får opplyst inneholder listen blant annet krav om innvandring og terrorsikring. Også TV 2 får opplyst at kravene gjelder innvandrings- og sikkerhetsfeltet av sine kilder.

Kommer på fredag

Det var ventet at kvinnen og barna skulle lande på norsk jord i dag, men i siste liten skal planene ha blitt endret, skriver VG. Erna Solberg har bekreftet at kvinnen ventes på fredag.

Den lille familien har tilbrakt lengre tid i den beryktede flyktningleiren Al-Hol, nord i Syria. Femåringen har i lengre tid vært syk, og skal angivelig ha cystisk fibrose.

- Mor vender hjem for å sikre barnas liv, helse og fremtid, sa hennes advokat Nils Christian Nordhus til Dagbladet onsdag kveld.

I oktober 2019 ble den 29 år gamle kvinnen siktet for deltakelse i en terrororganisasjon ved IS, etter tidligere å ha vært mistenkt.

Hun reiste fra Norge i 2013, og trodde at hun skulle møte kjæresten sin i Tyrkia, ifølge hennes far.

- Hun ville hjem fra dag én, og vi har forsøkt å hjelpe henne med det, men uten å lykkes, sa faren til Dagbladet i fjor.

Kvinnen lot seg intervjue av NRK i mars i fjor, der hun sa at hun angret, og at hun ønsket å få hjelp til å komme hjem til Norge.

Når kvinnen ankommer, vil PST stå klare for å pågripe henne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer