Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke voldtekt når kvinnen sovner

Kvinnen (20) gikk frivillig med på samleie med 26-åringen, men sovnet under akten - og han ble dømt for voldtekt i den perioden kvinnen hadde sovet under samleiet. Men i en prinsippdom har Høyesterett nå frifunnet 26-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er helt enestående i norsk rettspraksis. I forarbeidene til den aktuelle loven, som trådte i kraft 11. august 2000, er dette scenarioet ikke omtalt.

Justisdepartementet har ikke overveid denne problemstillingen. Høyesterett har heller aldri behandlet en tilsvarende voldtektssak.

Kraftig rusa

Høyesterett mener straff-frihet må gjelde for samleie etter at kvinnen av en eller annen grunn har sovnet eller blitt bevisstløs, når mannen ikke går over til mer «inngripende handlinger» etter at partneren har sovnet, som det heter i domspremissene .

Etter norsk lov straffes samleie med en bevisstløs eller sovende person på samme måte som en tradisjonell voldtekt.

26-åringen hadde vært på fest med venner sammen med den 20 år gamle jenta, før de havnet i senga på nachspiel. Begge var betydelig rusa, og husken fra samleiet var uhyre begrenset fra begge to, for å si det mildt.

I Agder lagmannsrett ble 26-åringen dømt til fengsel i ett år, hvorav sju måneder ble gjort betinget. I begrunnelsen for lagmannsrettens straffeutmåling heter det at tiltalte fortsatte den seksuelle omgangen etter at 20-åringen hadde falt inn i en tilstand som liknet på bevisstløshet med den følge at hun da var ute av stand til å «motsette seg den fortsatte handling».

Høyesterett påpeker i sin dom at situasjonen i ettertid utvilsomt kan oppleves som krenkende av fornærmede.

- Men situasjonen i vår sak skiller seg etter min mening klart fra de typetilfellene som voldtektsbestemmelsen særlig skal ramme, og som det også er vanlig å tenke på som voldtekt, framholder førstevoterende, høyesterettsdommer Kirsti Coward.

Slapp erstatning

- Jeg er kommet til at det er så stor forskjell i graden av krenkelse og klanderverdighet i vår sak sammenliknet med det som typisk rammes av voldtektsbestemmelsen, at det vil være å gå for langt også å la disse forholdene rammes, konkluderer Coward.

I lagmannsretten ble 26-åringen dømt til å betale 40000 i såkalt oppreisningserstatning. Den dommen opphevet også Høyesterett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media