Ila-direktør Knut Bjarkeid er dødelig syk

Sier han trolig vil avslutte livet i Sveits, gjennom assistert dødshjelp.

KJENT ANSIKT: Knut Bjarkeid (66) har i en årrekke vært en markant stemme i samfunnsdebatten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KJENT ANSIKT: Knut Bjarkeid (66) har i en årrekke vært en markant stemme i samfunnsdebatten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Knut Bjarkeid (66), mest kjent som direktør for Ila fengsel og forvaringsanstalt i nærmere 20 år, sier i et større intervju med NRK at han er diagnostisert med den uhelbredelige og dødelige sykdommen amytrofisk lateralsklerose (ALS).

- Det var en krise - det å få sin egen dødsdom, sier Bjarkeid om da han fikk diagnosen fra legene for noen uker siden.

Ødelegger nervecellene

ALS ødelegger gradvis de motoriske nervecellene i ryggmargen og hjernen. Etter hvert som bevegelsesevnen blir dårligere, svinner muskelmassen, og pasienten blir til slutt sengeliggende. Ifølge Norsk Helseinformatikk lever de fleste pasientene i tre til fem år etter diagnosen.

Bjarkeid tror han har hatt sykdommen i et par år før han ble diagnostisert. Han sier han er redd for veien til døden, der han til slutt blir avhengig av pusteapparater døgnet rundt.

- Det er et liv jeg ikke ser for meg i det hele tatt. Jeg ønsker heller å avslutte livet på en verdig måte. Derfor antar jeg at jeg kommer til å avslutte dette selv i Sveits, sier fengselsdirektøren til statskanalen.

I Sveits tillater et hull i lovverket såkalt assistert dødshjelp. Flere nordmenn benytter seg hvert år av denne muligheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer