Ila-direktør Knut Bjarkeid er dødelig syk

Sier han trolig vil avslutte livet i Sveits, gjennom assistert dødshjelp.

KJENT ANSIKT: Knut Bjarkeid (66) har i en årrekke vært en markant stemme i samfunnsdebatten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KJENT ANSIKT: Knut Bjarkeid (66) har i en årrekke vært en markant stemme i samfunnsdebatten. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Knut Bjarkeid (66), mest kjent som direktør for Ila fengsel og forvaringsanstalt i nærmere 20 år, sier i et større intervju med NRK at han er diagnostisert med den uhelbredelige og dødelige sykdommen amytrofisk lateralsklerose (ALS).

- Det var en krise - det å få sin egen dødsdom, sier Bjarkeid om da han fikk diagnosen fra legene for noen uker siden.

Ødelegger nervecellene

ALS ødelegger gradvis de motoriske nervecellene i ryggmargen og hjernen. Etter hvert som bevegelsesevnen blir dårligere, svinner muskelmassen, og pasienten blir til slutt sengeliggende. Ifølge Norsk Helseinformatikk lever de fleste pasientene i tre til fem år etter diagnosen.

VIL IKKE SNAKKE OM BREIVIK: Fengselsdirektør ved Ila fengsel, Knut Bjarkeid, mener Breivik får for mye oppmerksomhet. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Bjarkeid tror han har hatt sykdommen i et par år før han ble diagnostisert. Han sier han er redd for veien til døden, der han til slutt blir avhengig av pusteapparater døgnet rundt.

- Det er et liv jeg ikke ser for meg i det hele tatt. Jeg ønsker heller å avslutte livet på en verdig måte. Derfor antar jeg at jeg kommer til å avslutte dette selv i Sveits, sier fengselsdirektøren til statskanalen.

I Sveits tillater et hull i lovverket såkalt assistert dødshjelp. Flere nordmenn benytter seg hvert år av denne muligheten.

Kjemper for psykisk syke

Bjarkeid har i hele sin tid som direktør for Ila vært en markant stemme i samfunnsdebatten, blant annet har han vært en sterk forkjemper for å bedre forholdene for de psykisk syke fangene.

For yngre lesere er 66-åringen nok mest kjent som fengselsdirektøren som tilfeldigvis fikk ansvaret for Anders Behring Breivik etter 22. juli-angrepene. Breivik satt på Ila under et svært strengt sikkerhetsregime både i varetektstida og den første delen av soningstida.

Bjarkeid vitnet også i tingretten og lagmannsretten i den sivile saken Breivik anla mot staten på grunn av soningsforholdene. Han var imidlertid mer opptatt av å fremme hjertesaken om de psykisk syke fangene enn å snakke om Breivik.

Som en tilsynelatende følge av dette ble avdelingen for de sykeste fangene på Ila i fjor innvilget 18,3 millioner kroner over statsbudsjettet.

Bjarkeid skal gå av med pensjon i februar neste år. Om det går etter planen, avhenger av direktørens helsesituasjon, skriver NRK.