Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ila fengsel får egen avdeling for høysikkerhet

Ny avdeling skal stå ferdig om ett år, og vil kunne stenges av og bli avdeling for særlig høy sikkerhet.

BYGGER OM: Fengselsdirektør Knut Bjarkeid  ved Ila fengsel og forvaringsanstalt er fornøyd med at fengselet nå bygges om slik at det får en egen avdelibng som kan gjøres om til særlig høy sikkerhet. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
BYGGER OM: Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel og forvaringsanstalt er fornøyd med at fengselet nå bygges om slik at det får en egen avdelibng som kan gjøres om til særlig høy sikkerhet. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sammen med Statsbygg holder Ila fengsel og forvaringsanstalt nå med å bygge om fengselet.

- Vi arbeider med en ny avdeling som primært skal dekke behovet for delvis fellesskap for forvaringsdømte. Men deler av avdelinga kan stenges av og bli avdeling for særlig høy sikkerhet, forteller fengselsdirektør Knut Bjarkeid til Dagbladet.

Ferdig neste år I Norge er det Skien fengsel og Ringerike fengsel som har slike avdelinger. Ifølge fengselsdirektør Bjarkeid vil den nye avdelinga på Ila stå ferdig om cirka ett år.

- Vi bygger om nå, slik at vi kan ha innsatte som krever særlig høy sikkerhet også på Ila, sier han.

- En god ting Fengselsdirektøren ser positivt på den nye avgjørelsen.

-Beslutningen er tatt og jeg er veldig fornøyd med det. Faglig sett er dette en god ting. Ila har mange innsatte som sliter psykisk og som i perioder har vansker med å fungere i ordinære forvaringsavdelinger, sier han.

- Det blir for mange mennesker og inntrykk. Vi trenger denne avdelingen med delvis fellesskap. Avdelingen blir også bygd slik at deler av den kan sperres av og bli avdeling for særlig høy sikkerhet når vi har innsatte som krever slike sikkerhetsopplegg, sier Bjarkeid.

Antatt rømningsfare I avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå kan det innsettes domfelte og varetektsinnsatte som antas å medføre særlig rømningsfare, fare for anslag utenfra for å bistå til rømning, fare for gisseltaking eller fare for ny, særlig alvorlig kriminalitet, heter det på kriminalomsorgens nettsider.

Innsatte i avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå skal ikke ha fellesskap med innsatte fra andre avdelinger. Avgjørelse om flere innsatte på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå skal ha fellesskap med hverandre skal blant annet tas på bakgrunn av politiinformasjon og andre opplysninger om innsatte som Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) har mottatt.

Begrensninger i fellesskapet skal kompenseres med utvidet kontakt med tilsatte og tilfredsstillende arbeids-, opplærings- og andre aktivitetstilbud og fritidssysler.

Breivik til Ila Terrortiltalte Anders Behring Breivik har siden han ble pågrepet etter terrorhandlingene, sittet på Ila.

På Ila er han bl.a. blitt underlagt psykiatrisk observasjon.

I juli ble han imidlertid flyttet til Skien fengsel for en midlertidig periode.

BREIVIKS HJEM: Anders Behring Breivik vil bli sittende på Ila fengsel både om han på fredag blir kjent tilregnelig eller utilregnelig.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BREIVIKS HJEM: Anders Behring Breivik vil bli sittende på Ila fengsel både om han på fredag blir kjent tilregnelig eller utilregnelig.Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media