Ilagt reiseforbud på 8 000 år

En australsk mann har stått fram og hevder at han er ilagt et reiseforbud på 8 000 år, med mindre han betaler barnebidrag i en sum på over 21 millioner kroner.

FORBUD: Den australske mannen sier han ikke har forlatt Israel siden 2012 og får ikke reise ut av landet, selv på grunn av jobb. Foto: Shutterstock / NTB
FORBUD: Den australske mannen sier han ikke har forlatt Israel siden 2012 og får ikke reise ut av landet, selv på grunn av jobb. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

En 44 år gammel australsk statsborger hevder han er underlagt et reiseforbud på 8 000 år, med mindre han betaler den utestående summen på 1,8 millioner pund, tilsvarende over 21 millioner norske kroner, i barnebidrag til ekskona.

Mannen bor til vanlig i Israel, og det er israelske myndigheter som skal ha pålagt ham reiseforbudet.

Høyeste mulige datoen

Reiseforbudet betyr at australieren ikke kan forlate Israel før 31. desember år 9999 på grunn av en «stay or exit»-ordre fra 2013, etter en familierettssak, ifølge The Guardian.

Retten slo fast at mannen må betale 1 200 pund i måneden for hvert av de to barna hans fram til de fyller 18 år. Det er ikke klart om han har foretatt noen betalinger per dags dato, eller om han må betale hele beløpet på forskudd for å oppheve pålegget om opphold ved utreise.

Året 9999 skal ha bli satt vilkårlig fordi det var den høyeste mulige datoen tillatt av systemet.

Mannen var tidligere gift med en israelsk kvinne. I 2011 flyttet hun tilbake til hjemlandet med deres to barn. I 2012 fulgte mannen etter. Han hevder at han siden da ikke har kunnet forlate landet som følge av rettsavgjørelsen som ble tatt i 2013.

- Forfulgt

Til australske News.com beskriver han det som å ha vært innelåst i Israel.

Han mener også at australske statsborgere har blitt «forfulgt av det israelske rettssystemet» på bakgrunn av at de har vært gift med israelske kvinner.

Den britiske journalisten Marianne Azizi har jobbet med å øke bevisstheten rundt problemet og mener det er nærmest umulig å fastslå hvor mange menn som er rammet av det samme.

Direktør for nettsida «No Exit Order», Sorin Luca, forteller at en kvinne enkelt kan forårsake reiseforbud for deres barns fedre, samt kreve barnebidrag som kan strekke seg over hele barnets barndom.

En høyesterettsavgjørelse fra 2017 bestemte imidlertid at fedre ikke lenger skulle være alene ansvarlige for underholdsbidrag, spesielt i tilfeller der ekskonene deres tjener mer penger enn de gjør.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer