Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ildfjellet kan få utbrudd

29 000 på Java forbereder evakuering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mount Merapi - Ildfjellet - skjelver, og nå kan Javas farligste vulkan få et nytt utbrudd. Kjempevulkanen er 2968 meter høyt - høyere enn Galdhøpiggen - og har tidligere hatt flere dødelige utbrudd.

Mange landsbyboere ved foten av vulkanen har til nå ignorert gjentatte oppfordringer om å flykte fra området, og nå forbereder lokale myndigheter seg på en naturkatastrofe, melder Reuters.

Merapi ligger 460 kilometer fra hovedstaden Jakarta, og området har rundt 29 000 innbyggere.

Beredskapsnivået økt

Beredskapsnivået er satt til «oransje», landets nest høyeste, etter at vulkanen den siste uka har begynt å vise tidlige tegn på å våkne til live. Vulkanen oser svovelholdig gass, og flere skjelv har rystet området.

- Vi har forsøkt, og forsøker å få folk til å innse at faren truer, men det virker som de tar det hele med stor ro, sier Triyani, lederen for den indonesiske statens senter for vulkanforskning i Yogyakarta.

- Vi har rådet lokale myndigheter til å ta alle forholdsregler for å minske skadene ved et eventuelt utbrudd, sier han.

Tas ikke på alvor

Ildfjellet kan få utbrudd

Mange av landsbyboerne har ikke følt skjelvene som har rystet Merapi, og det er trolig grunnen til at myndighetenes advarsler ikke tas på alvor. Samtidig har vulkanen økt i størrelse, noe som tyder på at utbrudd er forestående, men økningen er ikke umiddelbart synlig.

Lederen for Merapi-avdelingen ved senteret, Subandriyo, sier nå at forskere forsøker å forutsi hvilken vei vulkanen vil få utbrudd, og hvor lavaen vil strømme.

- Merapis vulkanske aktivitet tiltar, og det er en reell mulighet for at den får et utbrudd, sier Subandriyo til det indonesiske nyhetsbyrået Antara.

Kan få utbrudd når som helst

Vulkanologer i Indonesia spådde i fjor utbrudd, og satte tidspunktet til «et sted mellom tre og 19 måneder». Det er ni måneder siden.

Militæret har utplassert mer enn 200 lastebiler og busser for å evakuere landsbyene ved foten av vulkanen, og president Susilo Bambang Yudhoyono har sendt ut ordre om forberedelser til evakuering.

Merapis siste store utbrudd drepte i 1994 fler enn 60 personer, og har også hatt flere mindre utbrudd, blant annet i 1997 og i 2001, men da kom ingen til skade.

Det mest destruktive utbruddet, i menneskelig målestokk, var utbruddet i 1930, da fler enn 1300 mennesker mistet livet.

KAN BRYTE UT NÅR SOM HELST: Mount Merapi spyr ut svovelholdig gass, og kan få utbrudd når som helst. Landsbyboere tar situasjonen med stor ro, selv om myndigheten oppfordrer til å forberede evakuering. Foto: Reuters
KAN BRYTE UT NÅR SOM HELST: Mount Merapi spyr ut svovelholdig gass, og kan få utbrudd når som helst. Landsbyboere tar situasjonen med stor ro, selv om myndigheten oppfordrer til å forberede evakuering. Foto: Reuters Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling