- Ildkula stammet fra noe langt større enn først antatt

Hadde en estimert masse på 10 000 tonn. Ikke 10, som først antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ildkula som i går skapte massive skader i Tsjebarkul i Russland, stammet fra noe langt større enn først antatt, opplyser astronom Knut Jørgen Røed Ødegård overfor Dagbladet.

- I motsetning til tidligerere betegnelser om at det var en stein på størrelse med et kjøleskap, viser det seg nå at det var en 15 meter stor asteroide som traff atmosfæren over Russland, sier han.

10 000 tonn Den hadde ifølge ham en hastighet på 18 kilometer i sekundet.

- Det ble først antatt at den hadde en masse på ti tonn,  men NASA har nå kommet fram til at den var langt større - hele 7000 tonn, sier Røed Ødegård til Dagbladet.

NASA
har nå imidlertid oppjustert tallet ytterligere. Deres siste beregninger viser at steinen var 17 meter bred og hadde en masse på 10 000 tonn.

20 Hiroshima-bomber Ifølge Røed Ødegård eksploderte ildkula 20 - 25 kilometer over bakken.

- Energien den utløste tilsvarer 20 Hiroshima-bomber, sier Røed Ødegård, som forteller at skadene ildkula forårsaken er de største som er registrert i verden på grunn av en astronomisk hendelse i moderne tid.

Han mener hendelsen ikke skal gi grunn til økt bekymring for flere astronomiske sammentreff.

1200 skadd I Russland har president Vladimir Putin ifølge BBC nå beordret den store opprydningsaksjonen som foregår i storbyen Tsjeljabinsk og regionen rundt.

Ifølge NTB er nå om lag 20 000 personer satt inn i oppryddingsarbeidet etter at en ildkula landet i en innsjø 1 kilometer utenfor byen Tsjebarkul. Byen har 46 000 innbyggere.

Om lag 1200 personer ble skadd i sammentreffet, melder NTB. Om lag 200 av disse skal være barn.

Trykkbølge Putin sier han takker Gud for at ingen mennesker ble truffet av deler fra meteoritten.

De mange skadde ble stort sett rammet av glassplinter som ble blåst ut på grunn av trykkbølgen som oppsto da meteoritten kom inn i atmosfæren.

STØRRE:  Astronom Knut Jørgen Røed Ødegård forteller at ildkula stammet fra et langt større objekt enn først antatt. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
STØRRE: Astronom Knut Jørgen Røed Ødegård forteller at ildkula stammet fra et langt større objekt enn først antatt. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer

Klokka var 9.20 da ildkula traff Jorda, og skoledagen hadde begynt. Mange barn ble livredde da det plutselig kom et voldsomt brak og vinduer gikk i tusen knas.

ILDKULE: Ildkula som i går traff Tsjebarkul i Russland var langt større enn først antatt. Foto: Scanpix
ILDKULE: Ildkula som i går traff Tsjebarkul i Russland var langt større enn først antatt. Foto: Scanpix Vis mer
ENORME KREFTER: - Energien den utløste tilsvarer 20 Hiroshima-bomber, sier Røed Ødegård, som forteller at skadene meteoritten forårsaken er de største som er registrert i verden på grunn av en astronomisk hendelse i moderne tid, sier Knut Jørgen Røed Ødegård. Her har ildkula truffet isen i en innsjø 1 kilometer utenfor byen Tsjebarkul i Russland. Foto: Scanpix
ENORME KREFTER: - Energien den utløste tilsvarer 20 Hiroshima-bomber, sier Røed Ødegård, som forteller at skadene meteoritten forårsaken er de største som er registrert i verden på grunn av en astronomisk hendelse i moderne tid, sier Knut Jørgen Røed Ødegård. Her har ildkula truffet isen i en innsjø 1 kilometer utenfor byen Tsjebarkul i Russland. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer