Ildkule stor som en knytteneve brant opp over Bærum

Svært kraftig stjerneskudd midt i morgenrushet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Astroentusiast Steinar Midtskogen filmer himmelen over Oslo hver eneste natt. På den måten går han ikke glipp av et eneste stjerneskudd.

- Hver morgen lager jeg et bilde som er en sammensatt eksponering av hele natta, dermed kan jeg lett se om det har vært noe spesielt, forteller Midtskogen til Dagbladet.

I morges kom det et slikt spesielt bilde. Midt blant all flytrafikken, så Midtskogen en hvit strek ned over Bærum fra utkikkspunktet på Voksenlia i Holmenkollåsen.

Ved å gå tilbake til filmen han tok opp i natt, kan Midtskogen slå fast at stjerneskuddet ildkulen lyste opp på himmelen i 3,3 sekunder mellom 7.17:31 og 7.17:34 i dag morges.

- Jeg tror ikke det var en satellitt. Satellitter kan også blinke på den måten, men den er for rask. Det er nok stein på knyttenevestørrelse som brenner opp. Det er vanskelig å si utfra videoen om hele steinen brant opp eller om noe av den falt ned, sier Midtskogen.

NATTEHIMMELEN: Dette bildet er en sammensatt eksponering fra sist natt. Man ser tydelig at ildkula ikke er et fly eller en planet. Foto: Steinar Midtskogen
NATTEHIMMELEN: Dette bildet er en sammensatt eksponering fra sist natt. Man ser tydelig at ildkula ikke er et fly eller en planet. Foto: Steinar Midtskogen Vis mer

- Den lyste godt opp, det er sikkert mange som fikk den med seg. Steinen kommer i mange kilometer i sekundet, da blir det et skikkelig «mageplask» når den treffer atmosfæren.

Midtskogen startet å la kameraene stå på og filme kontinuerlig etter å ha sett en skypumpe over Oslofjorden for 8-9 år siden.

- Jeg prøvde å finne kamera for å ta bilde av skypumpa, men jeg rakk ikke å ta bilde før den forsvant. Da fikk jeg ideen om at jeg kanskje skulle sette opp kamera, sier entusiasten.

Dagens ildkule over Bærum er imidlertid ikke det kraftigste lysglimtet Midtskogen har sett. Det fikk han med seg «live».

- Det kraftigste jeg har sett var et som fikk til å kaste skygger. Jeg så min egen skygge fra lyset, så opp og så kom det et glimt til. Noe sånt hadde vært artig å feste på film, sier Midtskogen.