Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ildprøve for fred

LONDON (Dagbladet): Flammende hat, brennende barrikader og brannbomber er igjen en synlig del av hverdagen i Nord-Irland. Og igjen er det Belfast som har fått merke urolighetene mest etter at Orange-ordenens marsj ble stanset av soldater og sperringer utenfor Drumcree kirke i Portadown

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Freden er satt på en stor prøve, men vi kan ikke gi opp. Vi må fortsette å jobbe for freden. Jeg mener det var galt å stanse marsjen i Portadown, og den spente situasjonen blir nå kynisk brukt av ekstremister som jobber mot freden, sier den nyvalgte førsteministeren David Trimble.

Fikk marsjere

I går fikk Orange-ordenen lov til å gjennomføre den kontroversielle marsjen gjennom Lower Ormeau i Belfast 13 juli, men marsjen må gjennomføres tidlig på morgenen og uten musikk.

Disse begrensningene har også skapt nye problemer, og en heftig verbal krig mellom lojalister og nasjonalister i Nord-Irland.

Den fredelige demonstrasjonen utenfor Drumcree kirke fortsetter, og det er fortsatt et tusentall Orange-menn som har satt opp leir foran militærsperringene.

- Selv om kommisjonen valgte å si ja til marsjen i Lower Ormeau, så kan ikke dette få noen betydning for det som skjer i Portadown. Vi har sagt at vi blir her til vi kan gjennomføre marsjen, selv om dette tar et år, sier de standhaftige demonstrantene foran Drumcree kirke.

Får støtte

Statsminister Tony Blair tok i går kontakt med Nord-Irlands politisjef Ronnie Flanagan, og uttrykte tilfredshet med måten han har løst oppgaven i Portadown på.

Royal Ulster Constabulary blir nå møtt med brannbomber og vold i gatene i flere andre byer i Nord-Irland.

Nasjonalistene har gitt uttrykk for at politiets og militærets aksjon rundt Drumcree kirke oppfattes som en seier for dem, og dette har virkelig provosert lojalistene.

Politiet i Belfast og andre byer i Nord-Irland venter nye flammer, brannbomber og uroligheter i natt.

- Vi må ta avstand fra dem som forsatt bruker vold som virkemiddel, men hele situasjonen er svært spent, sier Nord-Irlands førsteminister David Trimble.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!