Ildsjel for Rødseth

ÅLESUND (NTB): På nest bakerste benk, i godt selskap med Wenche Foss og forfatteren Peter Brandt, sitter Bjarne J. Brandal (70) og følger Rødseth- saken i Ålesund. Mer enn noen andre kan Sveinung Rødseth takke Brandal for at saken hans etter tre forsøk nå er gjenopptatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brandal var også til stede i retten i 1982, og hans kamp mot det han mener var et justismord begynte umiddelbart. Han besøkte Rødseth i fengselet, og sier til NTB at han allerede tidlig fikk en annen forklaring enn den Rødseth ga i retten.

Tiden etter den første rettssaken har Brandal brukt til å få andre på banen, folk med tyngde og appell. Åpenbart har han et meget godt forhold til snart 80 år gamle Wenche Foss, som ikke kvier seg for å fastslå at Rødseth 150 prosent sikkert er uskyldig.

Plageånd?

Andre vil nok betrakte Brandal som en plageånd. For han har alle de egenskapene som kjennetegner en iherdig sunnmøring: Han gir seg aldri. Han har aldri akseptert et nei for et nei, spesielt ikke i Rødseth-saken. Han er kampklar til enhver tid, og kjører rundt med underskriftene til 300.000 nordmenn som har krevd Rødseth-saken gjenopptatt. Underskriftene ligger i baksetet på bilen hans.

Irritert

- Det som har skjedd i denne saken har irritert meg så mye at det alene har vært motivasjon nok til å 'stå på'. Jeg vil ikke godta den urettferdigheten jeg har vært vitne til og som jeg har levd med i alle disse årene, sier Brandal og serverer endel sterkere uttrykk på strak arm.

Han er ikke innstevnet som vitne, og mener at den gjenopptatte saken så langt viser at politiet på et tidlig tidspunkt ikke tok hensyn til at det var en syk jentunge som døde. Han mener også at rettssaken som går i Ålesund denne uken, allerede har dokumentert mangel på systematikk hos politiet og dårlig rettsvern for 19-åringen som ble siktet for forsettlig drap i 1981 og tiltalt og dømt for barnemishandling med døden til følge året etter.

Bjarne J. Brandal (70), her sammen med skuespilleren Wenche Foss og forfatteren Peter Brandt i retten i Ålesund.