Ildvulkanen kan eksplodere igjen

Meksikanere evakuert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 45 mennesker er evakuert i frykt for flere eksplosjoner fra den hissige «ildvulkanen» Colima i Mexico.

Den 3.860 meter høye vulkanen vest i Mexico hatt seks utbrudd i løpet av de tre siste ukene, med utblåsninger av aske, støv og steiner.

Mandag kom det største utbruddet, som nå utløser frykt for at noe enda større er i gjære. Fjellet spøy ut brennende masse nesten fem kilometer opp i lufta i det største utbruddet på over 15 år, melder AP.

- Jorda skalv, det kom et brøl og folk løp ut av husene sine, forteller student Maria de Jesus Chavez til nyhetsbyrået.

Colima skal være den mest aktive vulkanen i landet. Seismolog Tonatyuih Dominguez sier til AP at det økende antallet utbrudd og intensiteten på dem tyder på at vulkanen er inne i en spesielt eksplosiv periode. Det var den også i perioden 1903 - 1913.

- Jeg tror vi ser noe lignende det som skjedde for et århundre siden. I 1903 var det mer enn 200 eksplosjoner på ett år, sier Dominguez.

I 1913 kom en giganteksplosjon, som drepte mange dyr. Det er usikkert om mennesker omkom.

Innbyggerne i det tynt bebygde området er ifølge Reuters brakt til et midlertidig mottak. Sist gang de ble evakuert var i 2002. Ingen skal ha blitt skadd i mandagens utbrudd.

ILDVULKANEN SPRER FRYKT: 45 meksikanere i nærheten av den hissige vulkanen Colima er evakuert etter utbrudd. Foto: Scanpix
ILDVULKANEN SPRER FRYKT: 45 meksikanere i nærheten av den hissige vulkanen Colima er evakuert etter utbrudd. Foto: Scanpix Vis mer
RØYKSØYLE: Røyksøylen etter mandagens utbrudd stiger mange kilometer til værs.