Ilham Alijev vant i Aserbajdsjan

Som ventet ble det president Heidar Alijevs sønn Ilham som vant onsdagens omstridte presidentvalg i den tidligere Sovjet-republikken Aserbajdsjan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ilham Alijev fikk mer enn de 50 prosent av stemmene som er påkrevd for å vinne presidentvalget allerede i første runde, opplyste den sentrale valgkommisjonen natt til torsdag.

Mer enn halvparten av dem som stemte i onsdagens valg, stemte på Alijev, som dermed har fått en uinntakelig ledelse, sa kommisjonen etter at 50 prosent av stemmene var talt opp.

Alijev har hittil fått 79,89 prosent av de opptalte stemmene, mens hans argeste konkurrent Isa Gambar bare har fått 11,6 prosent.

Opposisjonen i landet nekter imidlertid å godkjenne resultatet, og hevder det ble fusket under valget.

I går var støtte tilhengere av opposisjonskandidater sammen med opprørspoliti i gatene i Baku. Internasjonale observatører meldte om voldeligheter også i forkant av valget. I går ble folkemengden slått banket i gatene.

Statsminister Ilham Alijev ble på forhånd tippet som vinner av valget, og han kan dermed overta etter sin far, den 80 år gamle Heidar, som var for syk til å stille opp.

Med nattas valgseier får Aserbajdsjan en mostridt president. Han er tidligere leder for det statlige oljeselskapet i lanet, og er kjent for å ha tapt store summer på gambling.

Statoil er bare et av mange internasjonale oljeselskap som har investert store summer i oljeproduksjonen i Azerbajdsjan.

DEMONSTRASjONER: Opposisjonstilhengere i Aserbajdsjan demonstrerte i natt mot det de mener er valgfusk i presidentvalget i landet. Opprørspoliti og demonstranter tørnet sammen i voldelige sammenstøt i hovedstaden Baku i går.
80 PROSENT OPPSLUTNING: Ilham Alijev er allerede erklært vinner av valget i Aserbajdsjan i går. Sønnen til den sittende presidenten fikk overveldende oppslutning.
VINNEREN: Ilham Alijev er Aserbajdsjans nye president.