- Ille berørt

Tidligere Klassekampen-redaktør Finn Sjue tar et kraftig oppgjør med AKP-perioden. - Vi føler oss fortsatt ille berørt av en del ting vi gjorde, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen hvem-som-helst som i dagens Klassekampen ser med analytisk blikk på det lille partiet på ytre venstreside,som til tross for størrelsen likevel ble svært tilstedeværende i norsk offentlighet på 70-tallet. Offisielt var Finn Sjue medlem av sentralkomiteen og redaktør av partiavisa Klassekampen, men i mappene til POT, nå Politiets Sikkerhetstjeneste, heter det at han også var den egentlige lederen av AKP (m-l) i glansperioden. (POT overvåket Sjue i 20 år.)

Gikk høyt ut

«Vi ber om unnskyldning for at vi behandlet riktig bra og fornuftige mennesker sekterisk» skriver Sjue sammen med Egil Fossum, også han tidligere sentralstyremedlem og redaktør av Klassekampen. De to skriver om unge idealister, som for tretti år siden gikk ut med høyt hode og skråsikre oppfatninger av verden. Etterhvert sprakk avgudsbildene, ikke minst i Kina og Albania.

Utad var det likevel viktig å holde fasaden:

«Vi ville kontrollere mer enn å diskutere. Frykten for at Det store prosjektet skulle sprekke, var enorm.»

Under teppet

Hendte det at noen i partiledelsen likevel skulle være uenige i et vedtak, ble det til at man holdt kjeft om det eller trakk seg vekk. Tvilen ble undertrykket til fordel for et enda mer steil skråsikkerhet utad. Skråsikkerheten endte i elitisme:

«Når sant skal sies, autoriserte vi oss sjøl til overdommere. Forestillingen om «de få som vet best» og forestillingen om «å ha objektivt rett», spilte på lag. I et slikt ideologisk landskap trives antidemokratiske ideer: en forakt for ytringsfrihet for andre enn de vi syntes fortjente den, en liknende holdning til spørsmålet om menneskerettigheter, og en til tider ganske så arrogant holdning til de som sto oss nær, men som likevel mente noe annet enn oss.» konkluderer Sjue og Fossum.

Ikke bortkasta år

De to går ikke med på at tida i det lukkede partiet var bortkasta, og understreker at de ikke er angrende syndere som kommer til å gå med bøyd hode resten av livet for feilene som ble gjort den gangen:

«Etterpåklokskap kan komme godt med, også nå. Nye opprør og revolusjoner vil komme. Nye kriger og nedslaktinger vil også komme.»

<B>BETENKT: </B>Det er en av hovedaktørene i AKP (m-l) som nå tar et kraftig oppgjør med fortida. Finn Sjue er i dag førstelektor ved Journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo.
<B>ENGASJERT: </B>AKP (m-l) demonstrerer foran Utenriksdepartementet i 1980, på sluten av storhetstida.