Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ille damer i Versace

De nye stjernene er bramfrie damer som vil spjåke seg ut i gull og strass. De liker Versace, og Versace liker dem. Den italienske designeren er stjernenes venn. Den nye generasjonen artister er feminister som morer seg med make-up, menn og moter. De er sterke, stivpynta og sexy - og de vil ikke se ut som menn for å få respekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Versace fashion is pure rock». Sitatet stammer fra Eric Clapton, en Versace-kunde som seinere forlot sin skaper. Versace tok sikkert sviket tungt, men Herregud. Han har mange stjerner igjen.

De dukker opp i hvert eneste intervju han gir: Det er Madonna ditt og Madonna datt, det er Elton John, Sting og artisten som tidligere ble kalt Prince. Versace er stjernenes venn.

De har symbiotiske forhold til gjensidig glede: Han utnytter dem, de utnytter ham. Men tro ikke at dette bare handler om forretninger - Versace finner også rom for glede. Stjernene regnes med når han teller sine venner, de hører hjemme i «familien».

Nevøen hans besøker Sting, babyen til Sting besøker hjemmet til Versace. Han skravler i timevis med Elton og får showmusikk av Prince.

VERSACE FÅR PR,

de får klær. Han er ikke den eneste designeren som steller pent med stjernene. Men han får priser som beviser at han er den som gjør det best.

Under VH1 Fashion & Music Awards i desember i fjor fikk han en spesialpris samt pris for beste annonseimage i kompaniskap med Madonna. Superstjernen var modell for den nedtonede, svært tidsriktige kolleksjonen til Atelier Versace.

For Versace følger med, han vet at det er minimalismen som er i tida nå på 90-tallet. De siste årene har kreasjonene vært nøkterne - lite gull og lite strass som glitrer.

Men han tar det igjen når han designer selskapskjoler. En aftenkreasjon fra Versace er umulig å ta feil av: Så frekk, så iøynefallende, så over toppen sexy at du må være rikt utstyrt med kropp og selvtillit for å tørre å ha den på.

DET GÅR GJETORD

om disse kjolene. Ta den svarte saken som Liz Hurley hadde på premieren til «Fire bryllup og en gravferd» for eksempel. Fru Hurley holdt på å sprenge den, det var så vidt den dekket brystene. Gyldne sikkerhetsnåler holdt sammen flerrene i sidene - i armkroken var kjæresten Hugh Grant. Klart hun havnet i sladrespaltene.

Liz Hurley er en Versace-kreasjon som er blitt berømt i en kjole hun har lånt. For det er sånn de har det, de som har råd. De slipper å betale for noe nytt å ha på seg, Versace lar dem leie kjoler gratis!

Designerne slåss om å få stjernene som «mannekenger». Det vanker ære og gratis PR på den som klarer å få en kjendis til å vise seg i sine kjoler.

Når Shirley Manson fra Garbage sier til trendmagasinet The Face at hun liker Calvin Klein, Prada, Paul Smith, Anna Sui, Dolce & Gabbana, Helmut Lang og Anna Molinari vil hun sannsynligvis få tilbud om klær fra disse designerne.

FOR SHIRLEY ER «HOT».

Kanskje den «hotteste». Det finnes få kvinnelige rockesangere som er mer attråverdige i dag.

Hun anerkjenner innsatsen til «the riot grrrls», de feministiske rockedamene som som så like «grønsja» ut som gutta. Men hun nekter ikke for at hun er kvinne.

- Jeg elsker vakre klær og jeg elsker å bruke make-up. Jeg vil se så bra ut som overhodet mulig. Jeg vil ikke tone ned puppene eller rompa eller leggene. Jeg mener, faen heller, de er der for at man skal nyte dem på samme måten som man skal nyte synet av en mann, sier hun til The Face.

Til et amerikansk magasin sier hun at hun «elsker å dra ned buksene på en gutt som ikke har på seg truser.» Sånn snakker moderne rockedamer - de bruker sminke og sexy, små tekstiler for å få respekt.

For det er hardt å være jente. Gwen Stefani fra No Doubt synger spøkefullt om kjønnets prøvelser på singellåta «Just a Girl». No Doubt er et vestkystfenomen, et New Wave-orkester med en blondert og spretten dame i front.

GWEN KAN TA ARMHEVINGER

med strake bein. Hun har mage med «ruter», hun er lekker, hun er tøff, hun får jenter med på ting.

- En No Doubt-konsert handler ikke om testosteron. Gwen gir jentene sanger som er deres sanger sånn at de kan slå seg løs, sier Tony Kanal, som spiller bass. Den nye jentegruppa Spice Girls spiller på det samme fenomenet, men med snillere musikk.

Vil de bli invitert til Versaces landsted ved Como? Det ble guttene i Take That. Versace lager «store kjoler for store egoer,» det er kanskje derfor han appellerer til folk som driver med musikk. Kvinnelige artister har styrke til å bære strass og steiner som glitrer med stil.

For det er mange som rygger unna Versace, som synes kreasjonene blir for glamorøse, for utfordrende, for voldsomme, rett og slett.

- Greta Scacchi, Michelle Pfeiffer og Julia Roberts er vakre kvinner som er redde for mote. Greta Scacchi takket nei til en nydelig grå kjole, har Versace klagd.

KONSERVATIVE KVINNER

synes at Versace lager «horekreasjoner» og at mannen på sitt verste driver gjøn med kvinner. Selv sier han at han har respekt for femininitet.

De glorete paljettkjolene er ikke inspirert av gledespiker, insisterer Versace. De stammer fra den latinske kulturarv, fra Titian, fra Raphael, fra antikken og det gamle Rom.

Så får feminister av den gamle garde fnyse at det er vulgært. Salt-N-Pepa, Spinderella, Mary J. Blige og Little Kim fra Junior M.A.F.I.A. synes at Versace-kjolene er sexy.

Den middelaldrende italieneren kler en ny type feminister som er i fin form og som er stolte over sine fine former.