Ille i Kværner

Oppryddingen etter Erik Tønseth ga Kværner milliardtap etter tredje kvartal, men analytikerne frykter at styret ikke har ryddet nok og at påtroppende Kjell Almskog vil grave fram enda flere lik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Svært, svært dårlig, sier fungerende Kværner-sjef Christian Bjelland om underskuddet etter tredje kvartal på 1151 millioner kroner. Og det er markedet enig i, Kværners a-aksje falt med ni prosent, til 118 kroner, i løpet av gårsdagen.

Det var først etter at Erik Tønseth ble kastet som konsernsjef for en måned siden, at styret fant det nødvendig med en opprydding i regnskapene. Resultatet er blitt av- og nedskrivninger på over 1,7 milliarder kroner i tredje kvartal alene. Samlet har Kværner av- og nedskrevet verdier for 3,3 milliarder kroner hittil i år.

Vil ta tid

- Vi har forsøkt for mye med for lite, oppsummerer Christian Bjelland. Han erkjenner åpent at Kværners underskudd i stor grad skyldes interne problemer. Dårlige kontrakter, svak gjennomføring i tillegg til vanskelige markedsforhold gjør at det vil ta tid å snu Kværner-skuta.
Men Bjelland avviser at styret har vært feilinformert av Tønseth.

- Vi har hatt en grundig gjennomgang, og har ikke funnet tegn til at noe har blitt holdt skjult for styret. Men regnskap er basert på skjønn i flere ledd, og vi er kommet til at skjønnet har vært for optimistisk, sier Bjelland, som mente det fikk være opp til aksjonærene å vurdere om han som styreformann burde ta samme veien som Tønseth.

At påtroppende konsernsjef Kjell Almskog ikke har deltatt i oppryddingen gjør at analytikere stiller seg skeptiske til om styret har tatt i nok. Mange venter allerede at det vil komme nye tapsbomber i Kværner etter at Kjell Almskog kommer på plass 1. desember.

- Vi har lagt betydelig vekt på en grundig gjennomgang, og føler at vi i sum gir et riktig bilde av situasjonen. Men prosjekter under arbeid kan raskt forandre seg, sa Bjelland.

Gjelda økte

Kværner-ledelsen har lenge hatt reduksjon av gjeld som sitt fremste mål, men i stedet for å gå ned, økte den netto rentebærende gjelda med 1,7 milliarder kroner fra juli til oktober. Gjelda er nå på 13,8 milliarder kroner.

- Det er en utvikling vi ikke er særlig glade for, sier Bjelland, og viser til at gjelda skal ned til under ni milliarder kroner innen året er omme.

Selskapet skal legge opp en helt ny strategi, og skal gjennom store kostnadskutt i tillegg til at deler av dagens kjernevirksomhet skal selges eller avvikles.