Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Illegal og amoralsk krig

Amerikanske soldater nekter å tjenestegjøre i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skipet USS Bonhomme Richard dro til den persiske gulfen i desember i fjor. Ombord manglet det en marinesoldat.

I går ble kvartermester Pablo Paredes (23) funnet skyldig i å ha nektet å gå ombord i skipet som skulle frakte ham og hans medsoldater til Irak. Han risikerer ett år i fengsel, lønnstrekk, degradering og «avskjed grunnet dårlig oppførsel», melder AP. 

- Jeg vil ikke ta del i en illegal og amoralsk krig. Militærtreningen min har lært meg å unngå det jeg anser som krigsforbrytelser, uttalte Paredes i desember.

Påtalemyndigheten nektet derimot å diskutere krigens natur under krigsretten. De har også anbefalt at Paredes ikke skal få status som militærnekter av samvittighetsgrunner.

- Paredes har takket nei til avtaler med påtalemyndigheten, som kunne ha gitt ham redusert straff mot at han erklærte seg skyldig, sier kvartermesterens forsvarer Jeremy Warren.

- Han står fast ved det han har gjort, og grunnen til at han handlet som han gjorde, sier Warren.

-Moralsk galt å dra tilbake

En mekaniker i hæren nekter også å bli utplassert i Irak. Rettsaken hans er nå utsatt på ubestemt tid, etter at det ble stilt spørsmål ved dommerens upartiskhet.

Marinesoldat: Ikke alle soldater klarer å dra i krig. Her er en marinesoldat under trening. Foto: Scanpix
Marinesoldat: Ikke alle soldater klarer å dra i krig. Her er en marinesoldat under trening. Foto: Scanpix Vis mer

Sersjant Kevin Benderham (40) har allerede tjenestegjort en periode i Irak.

-Det jeg så der - ei lita jente med en stygt forbrent arm, hunder som spiste av lik i massegraver og sivile irakere som drakk fra sølepytter - overbeviste meg om at det ville være moralsk galt å dra tilbake til krigen, sier Benderham.

Benderham unnlot å møte opp til troppetransporten i januar. Ti dagere tidligere hadde han søkt om avskjed av samvittighetsgrunner.

Blir han dømt når rettsaken hans kommer opp igjen, risikerer han opp til syv års fengsel, degradering og avskjed i vanære.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!