Mexico

Illeluktende alger truer ferieparadis

Problemet kan ha kommet for å bli for Mexicos strender.

ALGER: Stranda på Playa del Carmen i Mexico er fylt med alger. Foto: AP / NTB Scanpix
ALGER: Stranda på Playa del Carmen i Mexico er fylt med alger. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Turister på jakt etter solfylte dager på meksikanske strender i Cancún, Playa del Carmen and Tulum fortviler over store mengder alger som fyller opp strendene. Algene er ikke bare illeluktende, men gjør også at det turkise vannet blir brunt. Problemet kan ha kommet for å bli, mener ekspert ifølge Associated Press (AP.)

Riviera Maya hadde lite problemer med alger før 2014, men en kombinasjon av klimaforandringer, forurensninger fra gjødsling og havstrømmer som har fraktet algene til kysten, har fått problemet til å eksplodere.

- Dette er en av de største utfordringene klimaforandringer har skapt i verden. Problemet krever et felles multinasjonalt samarbeid og globalt engasjement, sier myndighetene i den meksikanske delstaten Quintana Roo til AP.

Det var ABC Nyheter som først omtalte saken i Norge.

Skylder på klimaendringer

Chuanmin Hu, professor i oseanografi ved South Florida University College, mener oppblomstringen av alger muligens skyldes økt næringsinnhold i havbunnen. Næringsstoffene kommer opp fra havbunnen, og havstrømmer bærer det med seg til Karibien, hvor algene kan vokse ytterligere. Han tror ikke dette vil gi seg med det første.

- Globale klimaendringer fører til økt hav-oppstrømning, luftforurensning og økt næringsinnhold fra elvene. Disse tre faktorene kan ha ført til økte mengder med alger, sier han til AP.

Ber marinen om hjelp

Algeinvasjonen får store konsekvenser for Mexico. Miljødepartementet mener 200 kilometer av kysten til Riveria Maya vil bli påvirket, og myndighetene i Quintana Roo frykter algeinvasjonen vil føre til et turistfall på 30 prosent i år. Hotelleier Roberto Cintrón mener frafallet av turister vil koste industrien millioner av dollar.

- Hvis problemet ikke håndteres, vil statens økonomi og landet være i fare, sier han til Mexico News Daily.

De nasjonale myndighetene har tatt tak i problemet. Tidligere i mai uttalte Mexicos president López Obrador at han har bedt marinen om hjelp.

- De har utstyr og erfaring, og dette problemet skal løses, sa presidenten under en pressekonferanse.

Overturisme

Strendene ved Rivera Maya er ikke de eneste turistperlene som sliter. Nylig ble det bestemt at Thailands kanskje mest berømte strand stenges for turister i to år til. Maya bay-stranda på øya Koh Phi Phi Lee i Thailand ble verdenskjent gjennom filmen «The Beach», og har allerede vært stengt i nesten ett år.

Årsaken var de omfattende miljøskadene stranda hadde fått fra den omfattende turiststrømmen. Forurensing fra søppel, båter og solkrem har ført til at korallrevet utenfor stranda står i fare for å bli totalødelagt.

Tidligere i mars meldte Dagbladet at den islandske dalen og turistattraksjonen, Fjaðrárgljúfur, skal holdes stengt fram til 1. juni. Det skyldes skader på miljø og vegetasjon grunnet stadig flere besøkende turister.

Daníel Freyr Jónsson, ekspert ved Statlig Institutt for Naturvern i Island, mener den økte populariteten kan spores tilbake til 2015, da popartisten Justin Bieber spilte inn en musikkvideo i dalen.