Donald Trump på «hevntokt»:

- Illojal og dårlig

Ekspresident Donald Trump går hardt ut mot en av de sju republikanerne som stemte for å dømme ham under riksrettssaken. - En illojal og veldig dårlig senator, sier han.

HEVN: Ekspresident Donald Trump vil reise til Alaska for å drive kampanje mot en av dem som trosset ham under riksrettssaken. Her avbildet da han holdt sin første tale som avgått president forrige helg. Foto: Reuters/NTB.
HEVN: Ekspresident Donald Trump vil reise til Alaska for å drive kampanje mot en av dem som trosset ham under riksrettssaken. Her avbildet da han holdt sin første tale som avgått president forrige helg. Foto: Reuters/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som eneste president noensinne ble Donald Trump i februar stilt for riksrett for andre gang, men også denne gangen ble han frikjent.

Trump var tiltalt for å oppildne til angrepet på Kongressen 6. januar, og for å dømme den tidligere presidenten var det nødvendig med to tredels flertall. Det skjedde ikke, og Trump ble frikjent.

Likevel stemte sju republikanere for å felle Trump, og stemte med det mot sitt eget parti.

Trosset Trump

En av dem var Lisa Murkowski. Hun har representert delstaten Alaska i Senatet siden 2002, og uttrykte hele veien at hun kom til stemme for å bekrefte valgresultat under fjorårets presidentvalg i USA. Det til tross for at Trump hele tida har hevdet at det har forekommet valgfusk.

Alaska-senatoren har vært en mangeårig kritiker av Trump, og stemte som nevnt også for å felle ekspresidenten under riksrettssaken mot ham.

TRUMP-KRITIKER: Lisa Murkowski var en av dem som stemte for å få Donald Trump dømt i riksrettssaken mot ham. Foto: NTB.
TRUMP-KRITIKER: Lisa Murkowski var en av dem som stemte for å få Donald Trump dømt i riksrettssaken mot ham. Foto: NTB. Vis mer

Murkowski har sikret seg en plass i Senatet fram til 2022, og var dermed den eneste av de sju republikanerne som stemte for å felle Trump som må stille til gjenvalg til neste år.

- Illojal og veldig dårlig senator

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

Ekspresident Donald Trump ønsker på sin side ikke at Murkowski blir gjenvalgt.

I en ny uttalelse til Politico sier ekspresidenten at han kommer til å reise til Alaska for å drive kampanje mot Murkowski før Mellomvalget i 2022.

- Jeg vil ikke under noen omstendigheter godkjenne den mislykkede kandidaten fra Alaska, Lisa Murkowski. Hun representerer staten dårlig og landet enda verre. Jeg vet ikke hvor andre vil være neste år, men jeg vet hvor jeg vil være - i Alaska for å drive kampanje mot en illojal og veldig dårlig senator, sa Trump i en uttalelse til Politico lørdag.

- Vil fjerne henne

Også The Hill viser til samme uttalelse fra Trump.

En talsperson for Murkowski har ikke besvart Politicos forespørsel om en kommentar.

Ifølge nyhetsnettstedet har Trumps politiske team også bestilt en meningsmåling på hvor godt likt Murkowski er i Alaska. Politico hevder at dette er ytterligere et bevis på at Trump-leiren er «interessert i å fjerne henne».

Søker gjengjeldelse

HUDFLETTER TRUMP: Under lørdagens høring i riksrettssaken gjorde leder for minoriteten i Senatet, Mitch McConnell, det helt klart hva han syns om stormingen på Capitol Hill og Donald Trump. Vis mer

Tilbake i februar, da Murkowski stemte for å dømme Trump, uttalte hun at neste års valg ikke kunne påvirke hvorvidt hun kom til å stemme for eller mot å dømme Trump.

- Hvis jeg ikke kan si hva jeg mener at presidenten vår burde stå for, hvordan kan jeg da be Alaska om å velge meg?, sa hun til Politico.

Trump har fra tidligere av gjort det klart at han søker gjengjeldelse mot republikanere som stemte mot ham.

I slutten av februar støttet han Max Miller som neste år stiller opp mot Anthony Gonzalez i Ohio. Gonzalez var en av de ti i Representantenes hus som stemte for å stille Trump for riksrett.

- Max Miller er en strålende person som har gjort en god jobb i Det hvite hus. Nåværende kongressrepresentant Anthony Gonzalez bør ikke representere velgerne i det 16. distriktet fordi han ikke står for deres interesser, sa Trump.

Bedt om å trekke seg

USIKKERT: I dag skal senatet ta stilling til skyldsspørsmålet mot USAs tidligere president, Donald Trump. Oppfordret han sine tilhengere til et voldelig angrep mot kongressen? Video / reporter: Vegard Kvaale. Vis mer

Også Liz Cheney, som i likhet med Murkowski var en av dem som stemte for å få Trump dømt, har havnet i rampelyset, etter at hun uttalte at Trump ikke bør være en del av Republikanernes framtid.

Dette har skapt oppstuss i partiet, spesielt med tanke på at brorparten av partiets velgere er tilhengere av nettopp Trump, og i slutten av februar ble hun bedt om å trekke seg av partikollegaer.

- Savner dere meg

Forrige søndag talte ekspresident Donald Trump offentlig for første gang siden han gikk av som president.

I talen uttalte Trump at han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024.

- Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sa Trump.

Talen ble holdt på CPAC-konferansen, en konferanse for konservative republikanere, i Orlando i delstaten Florida i USA.

- Savner dere meg? sa Trump også fra talerstolen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer