Illsint Clinton etter atomnederlag

NEW YORK (Dagbladet): En kampklar Bill Clinton ga i går beskjed om at verden er blitt et farligere sted etter at republikanerne torpederte prøvestansavtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president frykter nå at hele avtaleverket mot spredning av atomvåpen kan rakne og at land som Pakistan, India og Kina vil ruste opp.

Prøvestansavtalen

  • CTBT-avtalen - den utvidede prøvestansavtalen - har som mål å stanse spredningen av atomvåpen. Avtalen innfører forbud mot atomprøvesprengninger, både i atmosfæren og underjordisk.
  • Ifølge CTBT-avtalen er de fem atomstormaktene USA, Frankrike, Storbritannia, Kina og Russland forpliktet til å redusere sine arsenaler.
  • Alle de 44 landene som har atomvåpen, atomkraftverk eller andre kjernefysiske installasjoner, må ha ratifisert avtalen før den trer i kraft. Av disse har alle unntatt India, Pakistan og Nord-Korea undertegnet avtalen.

Ytterste høyre fløy i amerikansk politikk avviste prøvestansavtalen seint onsdag kveld og ga Bill Clinton et utenrikspolitisk nederlag uten sidestykke. Men Clinton sa i går at det ikke vil bli noen prøvesprengninger i USA i hans presidenttid, og han oppfordret alle de andre atommaktene til å følge prøvestansavtalen som 154 land ble enige om i 1996. Han lovet at avtalen ikke er lagt i graven.

Vil ratifisere

- USA skal ratifisere avtalen før eller seinere, sa Clinton.

- Flertallet i Senatet har snudd resten av verden ryggen og gitt våre allierte og venner beskjed om at vi gir blaffen i dem, sa Clinton.

Han viste til tendenser i Kongressen hvor det republikanske flertallet lar seg styre av en isolasjonistisk høyrefly.

- De vil helst kvitte seg med alle avtaler som er inngått om våpenkontroll og det er en trussel mot våre barns framtid. Faller prøvestansavtalen er ikke-spredningsavtalen den neste. Alle land vil oppfatte dette som et signal om opprustning, sa en meget alvorlig president.

Frykten øker

Nå frykter amerikanske myndigheter at Pakistans nye militærregime vil utnytte situasjonen og prøvesprenge nye kjernefysiske bomber for å skremme India. Man frykter også at India kan svare med egne prøvesprengninger.

Det er engstelse for hvilken innvirkning avvisningen av avtalen vil ha på Kina, Russland og andre land med atomvåpen. Kina, Russland og India har uttrykt skuffelse over det som har skjedd i Senatet, men har forsikret at de vil jobbe for at prøvestansavtalen skal ratifiseres.