Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Illsint elg angriper hundespannet

I en halvtime kjempet Jon Børge Stina og de tolv hundene mot den aggressive elgen. En av hundene overlevde ikke det dramatiske møtet i skogsløypa.

DRAMATISK: Rett foran øynene på hundeeieren går en elg plutselig til angrep. NB: Sterke inntrykk. Reporter: Embla Hjort-Larsen Video: Jon Børge Stina Vis mer

Jon Børge Stina fra Tana var i 20.00-tida søndag kveld ute på en treningstur med hundespannet sitt, som består av 12 huskyer, da han oppdaget en stor elgku med kalv midt i løypa.

- Jeg møter ofte elg, men denne gangen tenkte jeg at jeg skulle filme den, så da jeg hadde kommet forbi den, tok jeg opp mobilen.

- Hundene ble nysgjerrige, så vi mistet farten og klarte ikke få den opp igjen, og da innhentet elgen oss og angrep oss, sier Stina til Dagbladet.

ERFAREN: Jon Børge Stina har kjørt med hundespann i mange år, og møtt elg i skogen over hundre ganger. Men i går kveld ble møtet med skogens konge noe helt utenom det vanlige. Foto: Privat
ERFAREN: Jon Børge Stina har kjørt med hundespann i mange år, og møtt elg i skogen over hundre ganger. Men i går kveld ble møtet med skogens konge noe helt utenom det vanlige. Foto: Privat Vis mer

- Fanget

Han legger til at han har møtt elg i skogen anslagsvis 200 - 300 ganger, og aldri har opplevd noe liknende.

- Det var en grusom situasjon. Jeg følte meg fullstendig hjelpeløs og fanget, sier han.

Han forteller at kalven og kua sto på hver sin side av ham og spannet, og sperret dem inne, før elgkua begynte å sparke til hundene.

- Hun gikk framover i spannet og banket opp det som var å banke opp, og nektet å slippe oss forbi. Jeg prøvde å rope og hoie og skremme den bort, men kunne ikke gjøre stort annet, fordi jeg var redd for å bli drept, sier han.

ANGREP: Den illsinte elgen sparket til hundene til Stina. En av dem overlevde ikke møtet. Foto: Privat
ANGREP: Den illsinte elgen sparket til hundene til Stina. En av dem overlevde ikke møtet. Foto: Privat Vis mer

Halvtime

Å forsøke å stikke derfra, midt ute i skogen til fots, var heller ikke et alternativ, forteller Stina.

Han sier han på et tidspunkt vurderte å slippe løs hundene, men var redd de da skulle angripe elgen, og lot det være.

- Da hadde det komplette kaos vært løs, konstaterer Stina.

Han fikk med noe av selve angrepet på film, men valgte raskt å legge vekk mobilen.

- Jeg regner med at vi sto der, fastlåst, i en halvtime, sier han.

- Så hørte jeg at kalven gikk i retning mot kua, og at mora begynte å traske fra oss. Hun stoppet flere ganger, og tok seg god tid. Til slutt hørte jeg kalven og mora nede på myra, og da tok vi sjansen på å kjøre hjem.

Mistet en hund

En av hundene overlevde ikke møtet med den illsinte elgen, forteller Stina.

- Jeg måtte avlive en av dem, fordi den hadde knust ryggen, sier han.

De andre hundene har det etter forholdene greit, ifølge hundeeieren.

- Hvordan blir det nå å kjøre igjen?

- Tanken har streifet meg, for elgen er der nok ennå, og den er sikkert like sint, sier Stina, som legger til at han fortsatt er skjelven etter det dramatiske møtet.

Merkelig atferd

Han sier at flere har kontaktet ham og sagt at elgens atferd virker merkelig.

- Likevel klandrer jeg ikke elgen, det er vi som låner dens trasé. Og om det kommer tolv hunder løpende, skal den få lov til å forsvare seg, sier han.

Han sier at han har fått enormt med reaksjoner på videoen, som han i går kveld postet på Facebook.

- Jeg har sikkert fått 400 meldinger fra kjente og ukjente. Det er mange som har ulike meninger om det som skjedde, sier han.

Hele Norges coronakart