Imaan (21) blogger om hijab

- Norske kvinner har mye å lære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Glem Blondinbella. I høst er Imaan Ali (21) den nye motebloggeren. Under nicket Basbousa skriver hun om hijabmote på thehijablog.

På bloggen skriver hun om hva som er det nyeste på hijabfronten, hva som absolutt må unngås, og hvordan man lager de kunstferdige kreasjonene.

Det er knapt gått en måned siden hun begynte å blogge, men hun har allerede blitt intervjuet av Toronto Star og blitt omtalt av the Guardian. Flertallet av leserne hennes er utenfor Norge, særlig fra Australia og arabiske land, men også stadig flere nordmenn leser bloggen hennes.

- Norske muslimske jenter har mye å lære fra kvinnene i Egypt og i De arabiske emirater når det gjelder å kle seg, sier 21-åringen til Dagbladet.no.Ikke tegn på undertrykkede kvinner
Selv har Imaan, som har norsk mor og far fra Midtøsten, bare gått med hijab på fulltid i ett års tid.

- I den forrige jobben min likte ikke arbeidsgiveren at jeg gikk med hijab på jobb. I dag vil jeg ikke velge jobb før hijab, de får ta meg hele meg, sier 21-åringen som i dag jobber for IT-farm.

21-åringen innså hijabens potensiale da hun flyttet til Egypt i 2006 for å arbeide som eventkoordinator.

- Egypt er det mest nyskapende landet for hijab, særlig når det gjelder knyttemåter. Det er vanskelig å begynne med hijab i Norge. Men i Egypt skjønte jeg at hijab kunne være kult, morsomt, spennende, forteller Imaan.

- HIJAB KAN VÆRE GØY, SIER IMAAN: Den nyoppstartede bloggen hennes har allerede blitt svært populær. Foto: Siv Seglem/Dagbladet
- HIJAB KAN VÆRE GØY, SIER IMAAN: Den nyoppstartede bloggen hennes har allerede blitt svært populær. Foto: Siv Seglem/Dagbladet Vis mer

- Når man ser kvinnene i bybildet i Egypt, kan man ikke si at de ser undertrykket ut! Det er ikke bare ensfargede, svarte slør, understreker Imaan, som håper at folk i Norge kan får øyene opp for at også muslimske kvinner har stil.Utfordrer mange fordommer
For stil, det har Imaan.

- Jeg har nesten bare fått positive kommentarer, både på nett og ellers. Når jeg er i butikken, kommer det gamle menn bort og sier «se, så flott du er!». Jeg tror jeg utfordrer manges fordommer på hvordan muslimske kvinner skal se ut, sier 21-åringen.

Imaan går først og fremst med hijaben av religiøse grunner, men synes ikke at det bør være en motsetning mellom å bære hijab og det å følge moten.

- Noen muslimer sier kanskje at jeg ikke burde bruke hijaben som et fashion statement. Men det har med kultur, ikke med religion å gjøre. De som sier «hvorfor går du ikke med hijab, hvorfor går du med sminke», de er dårlige muslimer, konstaterer bloggeren.Ingen venner med hijab
Selv har bloggeren ingen venner i Norge som går med hijab.

- Når jeg besøker muslimske venner, så blir alltid mødrene så glade for at jeg går med hijab. Men det er jo egentlig ganske så morsomt, for selv dekker de ikke til hodet, forteller Imaan.

- Det viktigste er å ha hijab i hjertet. Man må respektere en kvinne like mye uansett om hun bærer hijab eller ei. Kvinnen må velge det selv, hvis ikke blir det bare et hvilket som helst plagg du har på hodet, understreker 21-åringen.

KUNSTFERDIGE KREASJONER: - Også muslimske kvinner har stil, understreker bloggeren. Faksimile: the hijablog
KUNSTFERDIGE KREASJONER: - Også muslimske kvinner har stil, understreker bloggeren. Faksimile: the hijablog Vis mer

Kreasjonene hun presenterer på bloggen sin har imidlertid fått mange av vennene hennes - både muslimer og ikke-muslimer - til å eksperimentere med hodeplagg.

- Når det gjelder skjerf, så er det bare å ta det du har og liker av farger og materiale. Men nå om sommeren er det fint å bruke sterke farger, anbefaler bloggeren.

- Hennes&Mauritz og Lindex er de nye hijabbutikkene, der finner jeg mange fine skjerf. De beste får jeg fra Egypt, men hvis du vil ha de luksuriøse, sorte skjerfene, må man bestille fra Gulfen.Høstmoten
Til høsten er det imidlertid firkantede silkeskjerf som gjelder, ifølge bloggeren.


- Tenk Dolce og Gabbana. Skjerfene skal brettes i en trekant og bæres som et skaut i beste babusjka-stil. Men på jobb kan det lønne seg med en enkel, ensfarget hijab, sier Imaan.

- Andre trender er blonder på underskjerfet, og skjerf i kongeblå og lilla. Bruk det gjerne med trenchcoat og hansker i matchende farger, anbefaler hun.


- Ellers er det bare å bruke fantasien. Det viktigste å huske på er at hijab kan være gøy, understreker 21-åringen mens hun retter litt på hijaben.

I høst vil flere tusen kvinner verden over rette seg etter Imaans blogg.

Imaan (21) blogger om hijab
SLIK SKAL DET GJØRES: Imaan ble inspirert av egyptisk mote. Her viser boka Hijab hvordan man lager en hijab.
LAG PÅ LAG: Og gjerne sterke farger nå på sommeren. Også hijaben preges av sesongen.