Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trandum-dødsfall granskes:

Imad (57) døde på Trandum

Nå etterforsker Spesialenheten for politisaker dødsfallet, mens Fylkesmannen har opprettet tilsynssak.

ETTERFORSKES: 29. oktober i fjor døde den 57-årige irakeren Imad Hasan Flayyih Alhamomi mens han satt internert på Trandum. Politiets spesialenhet etterforsker saken, som også er meldt inn til Helsetilsynet. Alle foto: Nina Hansen / Dagbladet
ETTERFORSKES: 29. oktober i fjor døde den 57-årige irakeren Imad Hasan Flayyih Alhamomi mens han satt internert på Trandum. Politiets spesialenhet etterforsker saken, som også er meldt inn til Helsetilsynet. Alle foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I 1999 kom irakeren Imad Hasan Flayyih Alhamomi til Norge og fikk etter hvert opphold.

20 år etter, den 29. oktober i fjor, døde han på Politiets utlendingsinternat på Trandum.

Hendelsen skal ikke være varslet til Statens Helsetilsyn, noe Pasient- og brukerombudet i Oslo og Akershus mener er i strid med meldeplikten ved uventede dødsfall og alvorlige hendelser.

Nå har Fylkesmannen i Oslo og Viken opprettet tilsynssak mot Politiets Utlendingsenhet (PU).

Politiets håndtering av dødsfallet etterforskes også av Spesialenheten for politisaker, bekrefter etterforskningsleder Knut Wold til Dagbladet.

DØDE: Etter 20 år i Norge skulle Imad Hasan Flayyih Alhamomi tvangssendes tilbake til Irak. Han døde Trandum. Foto: Privat
DØDE: Etter 20 år i Norge skulle Imad Hasan Flayyih Alhamomi tvangssendes tilbake til Irak. Han døde Trandum. Foto: Privat Vis mer

Ba om hjelp

En innsatt på Trandum forteller til Dagbladet at han gjentatte ganger fortalte vaktene at han var bekymret for avdødes helse i forkant av dødsfallet.

- En gang ble han dårlig og kjørt til sykehus. Dagen etter kom han tilbake. De neste to-tre dagene var han veldig dårlig. Jeg sa til vaktene at han var så dårlig, og at han holder på å dø, men de sa at «nei, sykehuset hadde sagt at det ikke var noe problem», sier en iraker.

Falt fra stolen

Dagen han døde, 29. oktober i fjor, følte Alhamomi seg svimmel og svak, får Dagbladet opplyst av folk som var med ham på samme avdeling.

LÅSES INNE: Trandum er ikke et fengsel, men et internat for folk som skal tvangssendes fra Norge.
LÅSES INNE: Trandum er ikke et fengsel, men et internat for folk som skal tvangssendes fra Norge. Vis mer

- Han sa han følte seg sulten, og sa han var stiv og hadde vondt i beina. Som om de var bedøvet. Vi sa ifra til vaktene, men de hørte ikke på oss. De kom først da han falt fra stolen, sier en.

Vaktene skal så ha hjulpet Alhamomi inn på rommet sitt. Litt etterpå blir han kjørt med båre til helserommet på Trandum, ifølge Dagbladets kilder.

- Rundt klokka 19-20 om kvelden kom det både helikopter og ambulanse. Det var mye løping og kaos her, men vi var innelåst på rommene og så ikke noe. Men vi har hørt at han døde på sykerommet i 16-17-tida, sier en og fortsetter:

- Du kan ikke ha en person som var så syk som han på helserommet. Dagen etter fikk vi høre at han var død. «Håper dere ikke blir sinte», sa en til oss da, ifølge en kilde.

BODDE HER: Dette var oppholdsrommet som avdøde pleide å være i før han døde.
BODDE HER: Dette var oppholdsrommet som avdøde pleide å være i før han døde. Vis mer

Ber Helsetilsynet se på organisering

Fylkesmannen i Oslo og Viken vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet, men bekrefter at mannen ikke døde på sykehus.

- Han døde på Trandum, sier sekssjonssjef Stein Jøssang ved Helseavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Viken til Dagbladet.

Politiets Utlendingsenhet bekrefter også at irakeren ble erklært død mens han fortsatt befant seg på utlendingsinternatet.

De opplyser også at dødsfallet skyldtes «naturlige årsaker».

- Vi kan bekrefte at det har vært et dødsfall og at saken er rutinemessig meldt til Spesialenheten. Av hensyn til taushetsplikten har vi ingen kommentarer utover dette, skriver seksjonssjef Johan-Edvin Throndsen ved utlendingsinternatet i PU til Dagbladet.

Ber om gjennomgang

Pasient- og brukerombudet i Oslo og Akershus har engasjert seg i saken, siden avdødes pårørende ikke bor i Norge.

- Vi har også bedt Helsedirektoratet se på organiseringen av helsetjenesten ved Trandum, sier teamleder Oddvar T. Faltin ved Pasient- og Brukerombudet.

Helsetjenesten som tilbys på Politiets utlendingsinternat på Trandum har gjentatte ganger blitt kritisert, både av Sivilombudsmannen, Røde Korsog Psykologiforeningen.

Også i mai i fjor åpnet Fylkesmannen i Oslo og Viken en tilsynssak mot Politiets utlendingsenhet da en person som var internert på Trandum hadde en uavklart blødning fra tarmen.

- Vi ber Helsedirektoratet vurdere om helsetjenesten bør ligge utenfor politiet, tilsvarende fengselshelsetjenesten. Det er ulike grunner til at nåværende organisering kan være uheldig, sier Faltin.

Skal ha dødd på sikkerhetsavdelingen

Dagbladet kjenner til at dødsfallet har skapt mye uro på Trandum. Spesielt blant irakerne som kjente Alhamomi, og som har vært internert på Trandum siden august i fjor, sammen med avdøde.

- Det er veldig vanskelig å være her. Jeg var frisk da jeg kom hit. Nå tar jeg masse tabletter, men jeg får nesten ikke sove og er veldig stresset, sier en iraker til Dagbladet.

Ifølge Pasient- og brukerombudets opplysninger var Alhamomi alene på rommet sitt da han døde.

Avdødes advokat, Mohammad Hamzaoui, avviser det. Han sier irakeren døde på sikkerhetsavdelingen på utlendingsinternatet.

- Han døde ikke på rommet sitt, men ble dårlig på avdelingen, og ført ned på sikkerhetsavdelingen hvor det er kontinuerlig bemanning og oppfølging. Der ble han raskt verre, og slik jeg forstår det prøvde de alt de kunne i påvente av helse, men livet sto ikke å redde, sier Hamzaoui.

- Dette er opplysninger jeg har fått både fra politi, helse og andre personer på samme avdeling, så det er pålitelig informasjon, sier advokaten.

Han er spent på hva som blir utfallet av både tilsynssaken og Spesialenhetens etterforskning.

Advokaten har fortsatt ikke fått noen endelig obduksjonsrapport, men påpeker at 57-åringen hadde slitt med helsa i lengre tid forut for dødsfallet.

- Jeg vet at han var innlagt en uke før han døde, hvorpå han deretter ble utskrevet igjen. I ettertid har jeg spurt dem på Trandum hvordan dette foregikk, og de skal ha fått en telefon om at det var greit at han ble internert. Da lurer jeg på hvilke vurderinger som ble gjort både fra Ahus og politiets utlendingsenhets side, sier Hamzaoui.