Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Imam frykter ny og verre karikaturstrid

- Frykter det kan bli verre enn i 2006.

MØTTES I DAG:  Dagbladets konstituerte sjefredaktør Lars Helle møtte sjefimamen i Norge Mehbob ur-Rehman i forbindelse med Dagbladets publisering av Muhammed-karikaturer. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / SCANPIX
MØTTES I DAG: Dagbladets konstituerte sjefredaktør Lars Helle møtte sjefimamen i Norge Mehbob ur-Rehman i forbindelse med Dagbladets publisering av Muhammed-karikaturer. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Den framstående Oslo-imamen Mehboob ur-Rehman mener Dagbladets trykking av en Muhammed-tegning kan føre til en ny og verre karikaturstrid i Norge.

- Jeg frykter at det kan bli verre enn i 2006, sa en skuffet imam etter et resultatløst dialogmøte med Dagbladets konstituerte sjefredaktør Lars Helle på Grønland i Oslo tirsdag.


Sjefimamen i Islamic Cultural Centre tror han kunne ha roet gemyttene dersom Helle hadde beklaget at avisen i forrige uke trykket en karikatur av profeten Muhammed som illustrasjon til en nyhetssak.


- Imamen ville Dagbladet skulle beklage, men det kan vi ikke gjøre. Vi må ha rett til å illustrere våre nyhetssaker med de mest relevante bilder og tegninger, sier Helle.


- Det ligger ikke i Dagbladets natur eller vår historie å være grenseløst forsonlige. Dagbladet har en tradisjon for å være liberal, framtidsoptimistisk og ureligiøs. Vi har tatt for oss den norske kirke og det norske presteskapet siden 1869. Det er nok sånn at andre religioner også må finne seg i det, fortsetter han.


- Ut av kontroll

Imamen og Dagbladet-redaktøren var invitert til moskeen på Grønland av Høyre-politiker Aamir Sheikh, som selv vedgår at han ble såret og krenket Dagbladets oppslag.


- Det er greit å lage sak, men Dagbladet burde ha droppet bildet og heller beskrevet det med ord, sier Sheikh til NTB.


Det er allerede varslet demonstrasjoner i Oslo førstkommende fredag, og imamen frykter det hele kan utarte. I så fall vil han ikke ta ansvar for det, understreker han.


- I 2006 sto Islamsk Råd og flere organisasjoner og menigheter bak kravet om en beklagelse. Nå er det annerledes. Vi kjenner ikke til hvem som står bak aksjonene denne gang. Siden det er enkeltpersoner, kan det fort bli til at situasjonen kommer ut av kontroll, sier sjefimamen via sin tolk Najam Farhan.


Bhatti

Blant dem som via Facebook og andre nettsteder oppmuntrer til fredagens demonstrasjoner, er Arfan Q. Bhatti, som har en ikke-rettskraftig dom på åtte års forvaring for drapsforsøk.


Bhatti kom tilfeldigvis samtidig med Dagbladets redaktør til Islamic Cultural Centre tirsdag ettermiddag. Bhatti skulle be, og avviste bestemt å la seg intervjue av NTB.


- Innshallah (hvis Gud vil), det vil bli en fredelig, men dog hørbar demonstrasjon! Innshallah!, skriver Bhatti på Facebook ifølge Aftenposten.no.


Sjefimam Mehboob ur-Rehman hadde selv ingen oppfordring å komme med til Bhatti og andre som måtte ta til gatene på fredag.

- Vi har ikke noe å si til Bhatti eller andre som måtte stå bak. Vi vil gå i dialog med andre menigheter og Islamsk Råd for å finne ut hva videre reaksjoner bør bli, sier han.


- God sak

Onsdag i forrige uke brakte Dagbladet nyheten om at Facebook-sidene til Politiets sikkerhetstjeneste inneholdt lenker til karikaturer av Muhammed.


Som illustrasjon til saken, valgte avisen å trykke en slik tegning, der profeten framstilles som en gris. Dette har vakt store reaksjoner blant norske muslimer. Drosjesjåfører har latt bilen stå, og enkelte butikkeiere nektet å selge avisen den aktuelle dagen.


- Vi er takknemlig overfor Dagbladet for å ha trykket selve nyheten, men karikaturen burde ha vært unnlatt. Da ville Dagbladet både fått respekt og anerkjennelse fra muslimer, sier Rehman.


Dagbladets redaktør Lars Helle mener reaksjonene Dagbladet hittil er blitt møtt med, har vært «adekvate». Han frykter ikke for egen eller medarbeidernes sikkerhet.


- Det er noen som prøver å spisse til situasjonen, men reaksjonene har vært til å leve med så langt, sier han.


(NTB)Utforsk andre nettsteder fra Aller Media