Imam om terrorangrepet: - Vi trenger å stå sammen

Terrorangrepet i New Zealand skaper frykt blant muslimer i mange land, også i Norge.

REDDE: Terrorangrepet på New Zealand skaper frykt også i Norge. Reporter: Amanda Walnum. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

GRØNLAND (Dagbladet): I natt kom den første meldingen om skyting i en moske i Christchurch på New Zealand. Meldingene som fortsatte å komme ble mer og mer sjokkerende.

Klokka 09.30 norsk tid bekreftet politiet at til sammen 49 personer ble drept i angrep mot to moskeer i byen. Rundt 20 personer er alvorlig skadd.

- Det som har skjedd her er en ufattelig voldshandling. Det er en av de mørkeste dagene i New Zealand, sa landets statsminister Jacinda Ardern på en pressekonferanse.

Økt sikkerhet

Massakren er det mest alvorlige angrepet som har vært rettet direkte mot muslimer i et vestlig land. I Oslo, Trondheim, Bergen og i Sørøst politidistrikt sørget politiet fredag for økt tilstedeværelse ved moskeer.

- Først og fremst er det veldig trist å høre. Det har vi opplevd her i Norge også, 22. juli. Det er uakseptabelt, sier imam ved Islamic Cultural Centre (ICC) på Grønland, Hamid Ali Farooq.

Han forteller til Dagbladet at det er mange av moskeens medlemmer som har uttrykt bekymring i dag.

IMAM: Hamid Ali Farooq. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IMAM: Hamid Ali Farooq. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det var mange som kom på fredagsbønn og var litt bekymret på grunn av terrorangrepet. De var bekymret og redde, men vi prøvde vårt beste for å jobbe med sikkerheten for alle som kommer inn i moskeen, sier imamen.

Fredag skrev ICC på sin nettside at dette angrepet må sees i sammenheng med økende islamhat og konspirasjonsteorier mot muslimer, også i Norge.

- Det er mye mer muslimfiendtlige gjerninger som vokser litt og litt forskjellige steder, spesielt i Europa. Vi er bekymret over at det vokser, og derfor trenger vi en plan for å jobbe imot den tankegangen og jobbe imot dem som prøver å ødelegge vårt samfunn, sier Farooq.

KVELDSBØNN: Mange møtte i dag opp til kveldsbønn på Islamic Cultural Centre Norway på Grønland i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KVELDSBØNN: Mange møtte i dag opp til kveldsbønn på Islamic Cultural Centre Norway på Grønland i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Inspirert av Breivik

En mann i slutten av 20-åra er siktet for drapene i New Zealand. Identiteten hans er ikke bekreftet, men en lang rekke medier har navngitt den hovedmistenkte som australske Brenton Tarrant. Et 74 sider langt manifest er publisert på sosiale medier fra kontoer som er opprettet i Tarrants navn. Personen som har skrevet manifestet, hevder å være inspirert av Anders Behring Breivik.

- Han skriver i manifestet at han er inspirert og har vært i kontakt med Breivik. Det er en fare for oss også. Vi må jobbe videre hvordan vi kan kjempe mot dette. Selv om Breivik sitter i fengsel, går hans tanker rundt om i verden.

- Du frykter altså at han kan inspirere andre?

- Ja, det kan hende. Derfor er det viktig at vi sprer kunnskap rundt om i verden om fred og om islam.

Imamen vil gjenta et budskap som han delte under fredagsbønnen i dag.

- Under bønn står vi sammen. Vi trenger å stå sammen ute i samfunnet også. Det vi kan gjøre ved å samarbeide med hverandre, er å kjempe mot en høyreradikalisering som har vokst. Hvis vi står sammen kan ingen vinne over oss, men vi skal vinne.

En butikk rett ved moskeen har \valgt å vise sin støtte til de pårørende i New Zealand.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
En butikk rett ved moskeen har \valgt å vise sin støtte til de pårørende i New Zealand.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Forferdelig

- Det var veldig trist. Det var helt forferdelig å våkne opp til en sånn hendelse. Det har preget mange mennesker, sier Fuisal til Dagbladet.

KVELDSBØNN: Fuisal forteller det var viktig for han å delta på kveldsbønnen i dag og han aldri skal la seg skremme fra det. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KVELDSBØNN: Fuisal forteller det var viktig for han å delta på kveldsbønnen i dag og han aldri skal la seg skremme fra det. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han har kommet for å delta på kveldsbønnen, og forteller at det var viktig for ham å være til stede i moskeen i dag.

- Det skal jeg gjøre for alltid. Det som har skjedd skal ikke få meg til å stoppe å be og tro på det jeg tror på, sier han.

Nasif Arif forteller til Dagbladet at han ikke blir redd for sin egen del, men for muslimer generelt.

- Her i moskeen for eksempel kan jeg tenke meg at noen kan komme og gjøre noe. Vi har hatt noe liknende i Norge før, en stor tragedie på Utøya. Det husker alle. Så det kan godt skje i Norge også.

REDD: Nasif Arif blir ikke redd for seg selv personlig, men for muslimer generelt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REDD: Nasif Arif blir ikke redd for seg selv personlig, men for muslimer generelt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er utrolig synd at mange uskyldige blir drept. Dette er noe som skjer stadig mer og mer, at ekstreme høyre vokser over hele verden. Det er et klima over hele vesten som begynner å bli mer og mer skremmende, sier han videre.

- Vondt i hjertet

Najib Dahir Mahamud forteller at han våknet opp til den tragiske nyheten fra New Zealand.

VONDT: Najib Dahir Mahamud forteller det gjorde vondt å våkne opp til nyheten fra New Zealand i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VONDT: Najib Dahir Mahamud forteller det gjorde vondt å våkne opp til nyheten fra New Zealand i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er det første jeg sto opp til. Med en gang jeg sto opp, sjekka jeg mobilen, sier han og fortsetter:

- Det gjør vondt i hjertet å se at noen av oss mennesker ønsker å løse slike ting med vold. Vi kan være uenige i mye, med at noen av oss velger å ta våpen og massakrere uskyldige, er veldig vondt. Og det er skremmende at målet var guds hus, hvor små barn og familier var samlet.

- Er du redd for at dette kan inspirere andre?

- Ja. Inspirasjonen kommer jo herfra, fra Breivik. Det er det han selv sier (hovedmistenkte Brenton Tarrant red.anm.). Hvis Breivik klarer å påvirke en kar i Australia, da er det større sannsynlighet for at han påvirker her også.