TVILENDE:  Forstanderen mener forbudet bunner i religiøs, kulturell og etnisk intoleranse, og tror ikke på skolene når de sier at forbudet har rent praktiske årsaker. Foto: NTB Scanpix.
TVILENDE: Forstanderen mener forbudet bunner i religiøs, kulturell og etnisk intoleranse, og tror ikke på skolene når de sier at forbudet har rent praktiske årsaker. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Imam raser mot nikab-forbud på høyskole

- Studenter må selv få velge hva slags klær de skal bruke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abdirashid Bile Mohammed, forstander og imam ved Telemark Islamsk Trossamfunn, reagerer kraftig på at lærerutdanningen ved Høgskolen i Telemark (HiT) forbyr nikab.

- Å innføre et forbud mot å bruke nikab blir helt feil. Studenter må selv få velge hva slags klær de skal bruke, sier han til Dagbladet.

Forstanderen mener forbudet bunner i religiøs, kulturell og etnisk intoleranse, og tror ikke på skolene når de sier at forbudet har rent praktiske årsaker.

- Dette er uttrykk for mangel på respekt for mennesker som er annerledes, og typisk Frp-politikk. Høyskolene sender signal om at folk som kler seg annerledes, ikke er velkomne i norsk skole, sier Abdirashid Bile Mohammed.

Han mener hensynet til at nikab kan være til hinder for undervisningen må vike.

- Religionsfrihet må veie tyngst, og man må respektere andres kultur. Vi respekterer norsk væremåte - også for eksempel lettkleddhet, som virker støtende på mange, sier imamen.

Kristian Bogen, rektor ved HiT, sier til Dagbladet han stiller seg bak beslutningen. Han avviser bestemt at nikabforbudet er begrunnet i etnisitet og religion.

- Vi ønsker å behandle alle på en respektfull måte. Alle er velkomne på høyskolen, og vi håper på en løsning der vi kan oppfylle studentens ønsker og drømmer. Men dette må veies opp mot studiets egenart og gjennomføring, sier han.

(NTB)