TALER I MOSKÉRUINENE: Mens internasjonale og palestinske ledere samles i egyptiske Sharm el-Sheikh for å få inn penger til gjenoppbygging av Gaza, lever palestinere flest som best de kan. Men fordi Israel ikke lar sement og bygningsmateriale komme inn i Gaza, må imam  Hazem Sarraj (59) og de faste troende ved Shifa-moskéen be i ruinene. Shifa-moskéen ble bombet under Gazakrigen som pågikk fra 27. desember til 18. januar 2009. Foto: Torbjørn Grønning
TALER I MOSKÉRUINENE: Mens internasjonale og palestinske ledere samles i egyptiske Sharm el-Sheikh for å få inn penger til gjenoppbygging av Gaza, lever palestinere flest som best de kan. Men fordi Israel ikke lar sement og bygningsmateriale komme inn i Gaza, må imam Hazem Sarraj (59) og de faste troende ved Shifa-moskéen be i ruinene. Shifa-moskéen ble bombet under Gazakrigen som pågikk fra 27. desember til 18. januar 2009. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

Imam refser Mahmoud Abbas og Hamas

Ber Hamas og Fatah snakke sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA BY (Dagbladet.no): Verdens ledere er nå i den egyptiske badebyen Sharm el-Sheikh for å bli enige om hvordan hjelpearbeidet i det krigsherjede Gaza skal gjøres. I sin innledningstale sier verten, den egyptiske presidenten Hosni Mubarak, at målet for giverlandskonferansen er å hjelpe begge sidene fram til en varig våpenhvile.

- Jeg ser et momentum i fredsforsøkene, sier Hosni Mubarak håpefullt.

Mens verden sitter og diskuterer hvordan de skal hjelpe palestinerne, klarer de sjøl ikke å snakke sammen. I Egypt er det bare Fatah-representanter på plass. De som styrer Gazastripen, Hamas, er ikke med på Gaza-toppmøtet.

Uten Hamas
Mubarak brukte likevel åpningsminuttene til å advare Hamas - om at de ikke må se på donorenes krav og ønsker som en krigserklæring. Presidenten sa og at oppbyggingen av Gaza er avhengige av mange faktorer, inkludert en langvarig våpenhvile mellom palestinerne og Israel - og åpne grenser inn til Gaza.

PRESSER PALESTINERNE: Den franske presidenten Nicolas Sarkozy (t.v) snakker med Egypts president Hosni Mubarak under giverlandskonferansen i Sharm el-Sheikh i dag. Foto: Gerard Cerles/Afp/Scanpix
PRESSER PALESTINERNE: Den franske presidenten Nicolas Sarkozy (t.v) snakker med Egypts president Hosni Mubarak under giverlandskonferansen i Sharm el-Sheikh i dag. Foto: Gerard Cerles/Afp/Scanpix Vis mer

Mubarak ba og palestinske partier og fraksjoner om å snakke sammen - for å forme en samarbeidsregjering. Det samme sa og Frankrikes president, Niclolas Sarkozy:

- Dere må innrømme at det ikke er noen annen vei til palestinsk stat, enn å få en intern politisk løsning og engasjere seg i en dialog med Israel, sier den franske presidenten i en klar melding til Hamas, ifølge Haaretz.

Imam uten moské
Den palestinske imamen, Dr. Hazem Sarraj (59), kunne ikke vært mer enig. Dagbladet møtte den aldrende imamen i Gaza by for litt over to uker siden. Vi ser ham først mens han leder bønnen i ruinene av moskéen som ligger et meglerkast unna det etterhvert så berømte Shifa-sykehuset i Gaza by. Så heter også moskéen Shifa-moskéen.

Det er fredag formiddag og tid for fredagsbønn i Gaza by. Imam Sarraj sitter på en hvit plastikkstol i ruinene til det som en gang var Shifa-sykehusets moské. Flere hundre menn - og en jente i åtte-årsalderen - følger nøye med på hans ord og bevegelser.

- Jeg maner om fred. Fred mellom israelere og palestinere, men også, og kanskje enda viktigere; fred mellom palestinerne. Fred mellom Fatah og Hamas, sier imam Sarraj.

Må enes
Imamen er anerkjent over hele Gaza og på Vestbredden. Dr. Sarraj er utdannet lege i Spania, og bodde der i mer enn ti år. Nå er han tilbake i Gaza, hvor hans håp er at befolkningen skal klare å bli enige.

PÅ PLASS, MEN UTEN STØTTE: Palestinernes statsminister Salam Fayyad (sittende) snakker med sin utenriksminister Riyad al-Maliki like før giverlandskonferansen startet i formiddag. De to representerer Fatah, som har liten støtte blant den palestinske befolkningen. Den folkelige støtten har Hamas, men de får ikke stille på dagens møte. Foto: Cris Bouroncle/Afp/Scanpix
PÅ PLASS, MEN UTEN STØTTE: Palestinernes statsminister Salam Fayyad (sittende) snakker med sin utenriksminister Riyad al-Maliki like før giverlandskonferansen startet i formiddag. De to representerer Fatah, som har liten støtte blant den palestinske befolkningen. Den folkelige støtten har Hamas, men de får ikke stille på dagens møte. Foto: Cris Bouroncle/Afp/Scanpix Vis mer

- Det er tragisk hvis våre ledere ikke klarer å snakke sammen. Hvis ikke palestinere blir enige med palestinere, hvordan kan vi klare å enes med Israel? Spør imamen.

En rekke av palestinerne Dagbladet.no snakket med i Gaza uttrykte det samme: Nå må lederne våre klare å snakke sammen.

Lang vei fram
Da palestinernes president, Mahmoud Abbas, var på Norgesbesøk for en drøy uke siden, sa han til TV2 at han nå ønsker å gravlegge stridsøksen med Hamas.

- Vi vil forsøke å få til en nasjonal forsoning mellom oss og Hamas. Hamas representerer en del av det palestinske folket. Det kan vi ikke nekte for, sier presidenten til TV2.

ØNSKER SAMEKSISTENS: Imam og lege Hazem Sarraj har bodd mange år i Spania, men er nå tilbake i Gaza, hvor han ber palestinerne om å komme over fiendskapet og snakke sammen. Foto: Torbjørn Grønning
ØNSKER SAMEKSISTENS: Imam og lege Hazem Sarraj har bodd mange år i Spania, men er nå tilbake i Gaza, hvor han ber palestinerne om å komme over fiendskapet og snakke sammen. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Mens Dagbladet.no var i Gaza, møtte vi og helseministeren til Hamas, Basim N. Naim. Han sa at Hamas ikke har noen kontakt med Fatah. Før det vil skje, krever blant annet Hamas at Fatah løslater Hamas-fanger som sitter fengslet på Vestbredden.

- Vi snakker ikke sammen, og kommer heller ikke til å gjøre det før Ramallah setter fri Hamas-folk som de har i fengslene sine, sa Naim til Dagbladet.no.

Hamas legger all skyld på samarbeidsproblemene mellom Fatah og Ramallah på palestinernes president Mahmoud Abbas og Fatah-regjeringen.

To ulike planer
Den anerkjente israelske journalisten Amira Hass bor i palestinske Ramallah, og har i en årrekke dekket den betente konflikten. Hun skriver i Haaretz i dag at rivaliseringen mellom Hamas og Fatah kan ødelegge Gaza-gjenoppbyggingen. Hun skriver:

«Hamas har annonsert i media at de allerede har evaluert ødeleggelsene på stripen og formulert en gjenoppbyggingsplan, hvor de har egne finansieringskilder. Samtidig forsøker PA (palestinske myndigheter) å implementere sin plan selv om dens institusjoner ikke har operert i Gaza i nesten to år. PA ønsker å implementere sine programmer gjennom ulike underkontraktører - FN-byrå».

STORE FORVENTNINGER:  Mange mennesker i den arabiske verden har store forventninger til hvilken utenrikspolitikk USA vil føre, med ny regjering. USAs nye utenriksminister, Hillary Clinton, er nå på plass i Egypt. Foto: Foto: Gerard Cerles/Afp/Scanpix
STORE FORVENTNINGER: Mange mennesker i den arabiske verden har store forventninger til hvilken utenrikspolitikk USA vil føre, med ny regjering. USAs nye utenriksminister, Hillary Clinton, er nå på plass i Egypt. Foto: Foto: Gerard Cerles/Afp/Scanpix Vis mer

Den egyptiske mellommannen Omar Suleiman oppfordrer Hamas og Fatah om å gå sammen sånn at de kan jobbe for en palestinsk stat.

- Alle ser mot dere ... og henger håpene sine rundt dere. Ikke forleng uenighetene eller øk kløftene. Foren dere for å få en uavhengig palestinske stat, sa Suleiman, som er den som megler mellom de palestinske fraksjonene - og Israel.

RETT VED SHIFA-SYKEHUSET: Var det tidligere en moské, men den ble bombet til ruiner under Gazakrigen. Nå ber muslimene på gata og i ruinene. Foto: Torbjørn Grønning
RETT VED SHIFA-SYKEHUSET: Var det tidligere en moské, men den ble bombet til ruiner under Gazakrigen. Nå ber muslimene på gata og i ruinene. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer