Imam tiltalt for sexovergrep

En imam er tiltalt for en rekke groteske sexovergrep mot to gutter, den ene hans sønn. Han var åndelig veileder for en gutt han skal ha misbrukt i flere år fra gutten var 11. Ifølge tiltalen skal han ha misbrukt sin posisjon som imam overfor guttene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokat Per Egil Volledal ved Oslo statsadvokatembete har tatt ut den svært omfattende tiltalen mot imamen. 49-åringen er norsk statsborger, men opprinnelig fra et annet land.

Ifølge tiltalen skal overgrepene mot 11-åringen ha startet i 1992. Gutten skal ha blitt systematisk misbrukt fram til han i 1998 var 17 år. Overgrepene skal ha skjedd både i imamens bolig i Oslo og i en mindre by i Midt-Norge.

- Misbrukte sin posisjon

I tiltalebeslutningen beskriver statsadvokat Per Egil Volledal flere grove overgrep som imamen skal ha begått mot den unge gutten.

49-åringen er tiltalt for å ha begått utukt med barn under 14 år, og for å ha hatt utuktig omgang med person under 16 år en rekke ganger. Han er også tiltalt for incest overfor sønnen over flere år.

Han skal også ha misbrukt sin posisjon som imam.

Som nær venn av familien til 11-åringen - familien var med i samme menighet - skal han ha misbrukt stillingen i det muslimske trossamfunnet til å skaffe seg seksuell omgang med den lille gutten.

I tiltalen beskrives det forhold hvor imamen skal ha skaffet seg utukt ved særlig underfundig atferd eller misbruk av et avhengighetsforhold.

- Truet med å drepe

Imamens sønn skal ifølge tiltalen ha blitt seksuelt misbrukt i flere år og fram til i fjor, da sønnen fylte 20 år.

I desember i fjor skal han ha truet med å drepe den nå 21 år gamle sønnen. Dette skal ha skjedd mens moren var til stede.

«Han skulle drepe sin sønn (NN) dersom han bringer skam over ham, en uttalelse som var egnet til å fremkalle alvorlig frykt,» heter det i tiltalen.

Verken statsadvokat Per Egil Volledal eller advokat Lars Leversen, som er oppnevnt som imamens forsvarer, var i går tilgjengelig for kommentarer.

Åndelig veileder

Den 49 år gamle imamen var nær venn av familien til 11-åringen, da han første gang skal ha blitt seksuelt misbrukt.

49-åringen risikerer nå flere års fengsel. Straffesaken mot mannen kommer opp til behandling i Oslo tingrett i november.

Advokat Rikke Lassen er bistands-advokat for den ene gutten:

- Jeg vil ikke kommentere saken. Av hensyn til sitt privatliv og av hensyn til forholdet til tiltaltes familie, frykter min klient medieomtale. Han er også redd for en unødvendig slagside mot dette religiøse miljøet, sier hun. Erstatningskrav er under utredning.

Sønnens bistandsadvokat, Anne Kristine Bohinen, ville ikke kommentere saken i går.