Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Imam trekker seg fra jobben etter utspill om at muslimer ikke skal feire bursdag

«Abdikadir beklager sine uttalelser og med dette trekker seg fra sin stilling som imam».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Imam Abdikadir Yussuf Mahamed i Kristiansand trekker seg fra sin stilling, melder Fædrelandsvennen.

Imamen ble møtt med sterke reaksjoner
, blant annet fra hans egen moské, etter at han onsdag sa at muslimer ikke bør gratulere noen med dagen, gå i bursdagsselskap, eller si «god jul». 

«Abdikadir beklager sine uttalelser og med dette trekker seg fra sin stilling som imam», heter det i en pressemelding fra Muslimsk Union i Agder, ifølge Aftenposten.   

- Jeg mener at bursdagen ikke er i vår religion. Det gjelder både barn og voksne, sa imam Abdikadir Mahamed Yussuf (49) til Fædrelandsvennen tidligere denne uka.

Imamen møtte sterk motstand fra flere hold, også fra sin egen moské. Styreleder i Muslimsk union Agder, imam Akmal Ali, sier til Fædrelandsvennen at det var Abdikadir som selv valgte å trekke seg etter et styremøte fredag.

- Han beklaget veldig at uttalelsene skapte så mye splittelse og sa at han selv ikke har ment å fraråde noen å gå i bursdag, men at muslimer selv kunne velge, sier Akmal Ali til avisen.

- Ikke en religiøs handling På torsdag sa Ali til Dagbladet at han var helt uenig i kollegaens påstander.

- Jeg har vært i denne moskeen siden 1997 og er moskeens offisielle talsperson. Påstanden om at muslimer ikke skal feire bursdager eller si «god jul», er hans mening, ikke moskeens. I islam er det å markere bursdag ingen hindring; bursdag er ikke en religiøs handling. Også mennesker som ikke er religiøse markerer den dagen, sa Ali til Dagbladet. 

- Og i motsetning til Abdikadir Yussuf Mahamed mener jeg det er viktig at muslimske barn blir med på bursdagsfeiringer, for det bidrar til å integrere dem i det norske samfunnet. Faktisk er det å vise vennlighet overfor naboer og venner et viktig prinsipp i islam, så vi går i bursdager her på Sørlandet, fortsatte imamen.

Ordføreren varslet møte Ordfører Harald Furre (H) i Kristiansand fortalte Dagbladet at han ville vurdere å inkalle imam Abdikadir Yussuf Mahamed til et møte i etterkant av utspillet.

- Min umiddelbare tanke var at vi bør ha et møte med den imamen, for å diskutere integreringen i det norske samfunnet, sa Furre.

- Jeg synes nemlig at dette var et veldig spesielt og uklokt utspill. Det er viktig at alle barn i Norge blir del av norske samfunnet og får akseptere de tradisjonene vi har. Vi skal ikke forvente at noen endrer den religionen de har, men at de deltar i det norske fellesskapet er en selvfølge, sa han videre.

Føler seg misforstått Imamen selv, Abdikadir Yussuf Mahamed, fortalte Dagbladet at han føler seg noe misforstått i Fædrelandsvennens artikkel

- En muslim kan gratulere en annen person med alt; som for eksempel nytt hus, ny bil, et nytt barn eller et giftemål, men ikke bursdag. Dette er ikke min mening, det står i religionen, sa han.

- Hvorfor kan man ikke gratulere en annen med dagen? 

- Fordi det står i religionen. 

- Hva er galt med å si «god jul» til en annen person?

- Jul tilhører ikke vår religion, men ifølge islam kan en muslim gjøre hva han vil. Man har rett til det, så lenge man tror på Allah i hjertet sitt.

- Må være rause Varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen (KrF), mente på sin måte at det er viktig å respektere imamens ytringsfrihet og retten til å mene noe annet enn mange andre.

- Jeg har reflektert over det han har uttalt, og tenkt at vi har jo både ytrings- og religionsfrihet i dette landet, og med respekt for det tenker jeg at vi må være rause i henhold til at han mener noe annet. Jeg er selv kristen og forventer respekt for mine holdninger og tro. Det må også gå andre veien, sa Kristiansen til Dagbladet.

UENIG: Styreleder i Muslimsk union Agder, imam Akmal Ali, har tidligere fortalt Dagbladet at han er helt uenig i kollega Abdikadir Yussuf Mahameds påstand om at påstander muslimer ikke bør gratulere noen med dagen, gå i bursdagsselskap, eller si «god jul». Foto: Privat
UENIG: Styreleder i Muslimsk union Agder, imam Akmal Ali, har tidligere fortalt Dagbladet at han er helt uenig i kollega Abdikadir Yussuf Mahameds påstand om at påstander muslimer ikke bør gratulere noen med dagen, gå i bursdagsselskap, eller si «god jul». Foto: Privat Vis mer