Imam vil at alle skal overgi seg

Men Pakistans regjering sier nei. Krever at kvinner og barn frigis fra Den røde moské.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ghazi Abdul Rashid, nestkommanderende imam i Den røde moskeé i Islamabad, sier nå at de vil legge ned våpnene og overgi seg, hvis sikkerhetsstyrkene som omringer moskeén vil legge ned våpnene og ikke arrestere dem, melder BBC.

Men den pakistanske regjeringen nekter å godta betingelsene. Ifølge Reuters insisterer de også på at kvinner og barn som brukes som skjold først må frigis.

- Hvis de mener dette på alvor, så må de slippe fri kvinnene, jentene og de uskyldige barna som er holdt der mot sin vilje, sier den pakistanske regjeringens talsmann, Javed Iqbal Cheema.

Les også: «- Overgi dere eller flykt»

19 personer er bekreftet omkommet i kampene. Tilbudet om overgivelse kommer etter at tropper har kommet seg inn i moskeé-komplekset ved å bryte seg gjennom veggene på tre steder, ifølge BBC.

Tidligere i dag var det to større eksplosjoner nær moskeén. Eksplosjonene kan være forårsaket av studentene ved et uhell.

Bilder fra da den radikale imamen Abdul Aziz ble arrestert i går, der han ble avslørt av en kvinnelig politioverbetjent mens han forsøkte å snike seg ut av moskéen ikledt burka, har det siste døgnet rullet på pakistanske TV-stasjoner.

Ifølge The Dawn var det en kvinnelig politioverbetjent med fornavnet Maryam som fattet mistanke da en av et femtitalls burkakledte kvinner kom ut av moskéen for å overgi seg. Pakistanske myndigheter hadde tidligere lovt amnesti til alle kvinner som overga seg under beleiringen.

Imam vil at alle skal overgi seg

Men den burkakledte imamen vakte mistanke fordi han var høyere enn de andre kvinnene og dessuten hadde kulemage.

Les også: «Radikal imam arrestert i burka»

Kampene har nå stoppet, men begge parter har skutt mot hverandre i løpet av dagen.

I et telefonintervju med pakistansk TV sier Abdul Rashid at han hans studenter er klare til å overgi seg.

- Jeg kommer med dette tilbudet for å redde studentenes liv, sier han ifølge BBC.

Moskéens ledelse har det siste halve året trappet opp sin talibanliknende kampanje for offentlig moral. Det hele toppet seg på kvelden 27. mars, da de kidnappet Shamim Fatima og to av hennes kvinnelige slektninger.

- Vi gråt og ba om at de måtte slippe oss. De holdt oss i to dager, har Fatima fortalt Dagbladet.no.

Hun lever fremdeles i skjul i Islamabad mer enn tre måneder etter at islamistene løslot henne.

BRØT SEG GJENNOM VEGGEN: Tilbudet om overgivelse kommer etter at tropper har kommet seg inn i moskeé-komplekset ved å bryte seg gjennom veggene på tre steder, ifølge BBC. Foto: SCANPIX
BRØT SEG GJENNOM VEGGEN: Tilbudet om overgivelse kommer etter at tropper har kommet seg inn i moskeé-komplekset ved å bryte seg gjennom veggene på tre steder, ifølge BBC. Foto: SCANPIX Vis mer
OVERGA SEG: Tilhengere av de radikale imamene overga seg til pakistanske sikkerhetsstyrker i dag.
STUDENTER: Kvinnelige studenter ved moskéen bevæpnet med bambusstokker.
AVKLEDD: TV-bildene av imamen som ble avslørt da han forsøkte å snike seg ut av Den røde moské i burka har i dag rullet over pakistanske TV-skjermer.