FRYKTET: IS-krigere paraderer gjennom Anbar-provinsen i Irak på et promobilde tatt i vinter. Flere titalls nordmenn har sluttet seg til gruppa, som sverger til en svært radikal form for islam. Det er ikke en ekte form for islam, mener en norsk imam. Foto: AP / NTB scanpix
FRYKTET: IS-krigere paraderer gjennom Anbar-provinsen i Irak på et promobilde tatt i vinter. Flere titalls nordmenn har sluttet seg til gruppa, som sverger til en svært radikal form for islam. Det er ikke en ekte form for islam, mener en norsk imam. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Imam vil ha politiattest av koranlærere

- Terrorister mangler kunnskap om islam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Imam Muse Haji-Adan fra Notodden talte i går på konferansen «Forsoning og dialog som virkemiddel mot radikalisering», som ble arrangert av organisasjonen Info 123 og der flere profiler fra det norsksomaliske miljøet var på plass.

I sin tale hadde Haji Adan en klar appell, som imamen gjentar overfor Dagbladet:

- Vi bør kreve politiattest av alle koranlærere, sier Haji Adan, som er leder for Ahlusuna Waljamaaca Norway.

I sitt foredrag hentet imamen fram et kjent sitat fra den britiske filosofen Francis Bacon: «Knowledge itself is power».

TALTE:  Imam Muse Haji-Adan fra Notodden. MMS-foto: Torgeir Krokfjord / Dagbladet
TALTE: Imam Muse Haji-Adan fra Notodden. MMS-foto: Torgeir Krokfjord / Dagbladet Vis mer

- Jeg kunne ikke vært mer enig, sa Muse Haji Adan.

Må lære data Etterretningssjef Kjell Grandhagen bekreftet overfor Dagbladet i august at 50-60 nordmenn har reist til Syria og Irak for å slutte seg til IS. Omkring ti av dem er blitt drept. Omkring 20 har reist hjem igjen. Det er norsksomaliere blant disse, får Dagbladet bekreftet.

Han understreket at der mange foreldre i det somaliske miljøet syntes det var positivt at barna deres leste Koranen, fattet interesse for religion og gikk i moskeen, var det samtidig viktig at foreldrene var bevisste på hva slags religion koranlærerne underviste barna i. Derfor, mente imamen, kunne myndighetene krevd politiattest av koranlærerne.

- De som bruker islam som argument for terrorisme har ikke nok kunnskap om islam, sa Haji Adan.

Han understreket også at mye av radikaliseringen av norsk ungdom, også i det somaliske miljøet, skjer på nettet. Dagbladet har tidligere avdekket hvordan ekstreme islamister bruker sosiale medier til å holde seg unna politiets søkelys.

- Foreldrene må lære seg å bruke data og lære hvordan nettet fungerer, understreket imamen i sin tale i dag.

Disse synspunktene deltes også av flere andre deltagere på konferansen - som var et lukket arrangement for spesielt inviterte tilhørere.

Støtte - Det er et godt forslag. Imanene har en veldig viktig rolle, sier en av deltagerne, sykepleieren Anisa Mohammed, til Dagbladet.

- Det er viktig at det somaliske miljøet åpner opp og at folk blir kjent med hverandre. Jeg har vært 29 år i Norge, men dette er første gang jeg er på et slikt arrangement, sier Mohamed.

Hovedtema for konferansen var dialog og forsoning som virkemiddel for å forebygge radikalisering av ungdom tidlig, og arrangørene ville mobilisere det somaliske miljøet til mer bevissthet og identifisere virkemidler til tidlig forebygging innenfra.

Flere av deltagerne på konferansen, der også politiet og norsk- og britisksomaliske politikere deltok, understreket at det var viktig at de forskjellige aktørene som har med utsatt ungdom å gjøre - foreldre, moskeer, politiet, skolen og lærerne og kommunene - samarbeider for å forebygge radikalisering av norsksomalisk ungdom.